Smijenjeni članovi povjerenstva za lijekove odbacuju ocjene o svojoj odgovornosti

SMJENJENI članovi Povjerenstva za lijekove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u današnjoj su izjavi za javnost odbacili ocjene o svojoj odgovornosti za aferu oko uvrštavanja lijeka Pegasysa na listu lijekova HZZO-a.

Upravno vijeće HZZO-a smijenilo je Povjerenstvo za lijekove početkom srpnja ustvrdivši da je prigodom uvrštavanja pegiliranog interferona Pegasysa na listu lijekova počinjeno niz nepravilnosti.

Smijenjeni članovi tvrde da je Povjerenstvo prije odluke o uvrštavanju Pegasysa na listu provelo vrlo opsežnu raspravu te se pri donošenju prijedloga rukovodilo isključivo stručnim, znanstvenim, medicinskim i farmakoekonomskim kriterijima.

Ističu kako je u slučaju PEG-interferon alfa 2a (Pegasys) u potpunosti poštovana procedura jer je transparentan prijedlog liste, u kojem su sudjelovale i stručne službe Direkcije HZZO-a, dostavljen na očitovanje Ministarstvu zdravstva te svim članovima Upravnog vijeća HZZO-a.

"Time je posao Povjerenstva u vezi prijedloga liste lijekova bio završen, a na sve kasnije događaje oko promocije lijeka, istupa pojedinaca i medijskih navoda Povjerenstvo nije moglo utjecati niti se s njima može povezivati", navodi se u izjavi.

Pritom se naglašava kako je prijedlog Povjerenstva očito bio ispravan jer je Upravno vijeće zadržalo Pegasys na listi lijekova.

Povjerenstvo također drži da su izjave o sukobu interesa pojedinih njegovih članova protupravno dospjele u medije jer ih je HZZO trebao čuvati u skladu s tajnošću osobnih podataka.

"Stoga su i komentari na osnovu takvih nepotvrđenih podataka štetni, a osnovna ljudska prava bi zahtijevala očitovanje pojedinog člana prije izlaska s bilo kakvim osobnim podacima u javnost", smatraju članovi Povjerenstva.

Podaci o istraživačima u pojedinim kliničkim studijama pušteni su u medije neprovjereni i protivno zakonskim propisima, a broj kliničkih istraživanja i kvalitetnih pojedinaca koji se njima bave govori o razvijenosti medicine u pojedinoj sredini, ističe se u izjavi.

Komentirajući napise o izrazitom povećanju potrošnje lijekova u ovoj godini, članovi Povjerenstva upozoravaju da su od početka svojega rada ukazivali da se nakon uvođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja može očekivati porast potrošnje lijekova.

Dodaju da je Povjerenstvo vrlo ozbiljno analiziralo potrošnju lijekova, predlagalo različite mjere i tražilo zajedničku sjednicu s Upravnim vijećem HZZO-a i Ministarstvom zdravstva.

Izjavu je potpisalo 14 od 15 članova smijenjenog Povjerenstva, jer je jedan član bio nedostupan zbog godišnjeg odmora.

Pročitajte više