Smijenjeni šef HPB-a Josip Protega gradi kuću od 600.000 eura!

BIVŠI predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega sprema se u investiciju "tešku" 600.000 eura za proširenje svoje kuće na Gornjem gradu, piše Večernji list. Protega je zbog otkrića niza nepravilnosti u radu banke, rizičnih plasmana, ali navodno i poslova koje je odradio u svoju korist, smijenjen s pozicije predsjednika uprave te mu banka nije dala otpremninu. Postavlja se pitanje kako je od plaće uspio uštedjeti toliki iznos novca koji planira investirati u proširenje svoje kuće.

Stanari Basaričekove ulice u kojoj se na broju 20 gradi kuća, ne žele dati svoju suglasnost za gradnju pored zaštićenog spomenika. Otto Barić, arhitekt objekta tvrdi kako se kuća planira graditi na 600 četvornih metara dok vlasnik Protega opovrgava te tvrdnje riječima: "Postojeću kuću od 150 metara kvadratnih koju sa kupio prije nekoliko godina adaptiram u sadašnjoj kvadraturi". Protega dodaje kako je zbog pozicije na kojoj se kuća nalazi grad raspisao javni natječaj za arhitekta i odabrao je Barića koji ga stoji 30.000 kuna te će za predstojeće radove podignuti kredit.

Susjedi protiv gradnje

Kuća koja se nalazi uz Jelačićevu palaču koja je zaštićeni spomenik bi na kraju iznosila puno više od 600.000 eura jer se taj iznos odnosi samo na građevinske radove. Stanari koji žive u neposrednoj blizini sporne kuće ne mogu spriječiti izdavanje lokacijske dozvole, ali se mogu žaliti na nju te tada njihova žalba ide na procjenu Ministarstvu kulture.

Jedna od susjeda rekla je kako ju je posjetio sam Barić i neizravno joj poručio ukoliko ne da suglasnost za gradnju kuće investitor može od nje zahtijevati naknadu troškova zbog odugovlačenja procesa te bi mu tada navodno bila dužna platiti deset posto od ukupnih troškova izgradnje.

Proteginu smjenu tražio Sanader

Josip Protega još uvijek formalno radi u HPB-u te je potvrdio kako novi posao još nema niti razmišlja o njemu. Njegovu smjenu tražio je bivši premijer Ivo Sanader nakon upozorenja iz domaćih i inozemnih financijskih krugova o lošem poslovanju banke iako ga je sam premijer preporučio na to mjesto pet godina ranije. Sadašnja premijerka Jadranka Kosor tri mjeseca prije isteka njegova mandata, prema preporuci guvernera Rohatinskog, postavila je na čelno mjesto Hrvatske poštanske banke Čedu Maletića.

Protega je na svojoj poziciji u pet godina proširio poslovanje banke iako su njegova najveća pogreška bila rizični plasmani, među kojim se spominje kredit od 6 milijuna eura za gradnju vila pored golfskih terena u zagrebačkom Blatu i zemljišta na Pelješcu. Istražuje se i to je li navodne poslove određivao i za sebe.

Pročitajte više