Smotra folklora od 16. do 20. srpnja u zagrebu

Posvećena baštini manjinskih zajednica koje žive u Hrvatskoj, 37. međunarodna smotra folklora, održat će se od 16. do 20. srpnja na zagrebačkom "Gradecu" i na Trgu bana Jelačića, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Temom Smotre želimo pokazati da su folklorni izrazi nacionalnih manjina vrijednost koja nas sve obogaćuje, rekla je Naila Ceribašić, predstavljajući središnji program, u sklopu kojeg će nastupiti 14 skupina (Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Nijemci i Austrijanci, Romi, Rusini i Ukrajinci, Slovaci, Slovenci, Srbi, Talijani i Židovi).

Ceribašić kaže da se ta tema nadovezuje na prošlogodišnju - baština Hrvata u svijetu, jer i za jedne i za druge vrijedi da se bave oglednim primjerom folklora, koji je slabije poznat.

Iz Hrvatske nastupa devet folklornih društava, koji predstavljaju sve regije Hrvatske, a iz inozemstva skupine iz Bugarske, Gane, Indije, Italije, Izraela, Litve, Nigerije, Poljske i Španjolske.

Smotru otvara koncert etno-glazbe "Istarski zvukolici" Tamare Obrovac. Uz središnju priredbu, na kojoj će 18. srpnja na Gradecu sudjelovati svi sudionici Smotre, priređen je bogati popratni program - koncerti etno-glazbe, koncerti grkokatoličkg pučkog pjevanja, izložbe, plesna radionica, promocija knjiga.

Umjetnička ravnateljica Zorica Vitez rekla je da se središnjom temom želi poručiti da smisao Smotre nije samo zabava od jedne večeri, već da se na njoj može naučiti nešto više.

Požalivši se što će svečanu priredbu Smotre prenositi treći program HTV-a, koji se ne može gledati u cijeloj Hrvatskoj, Vitez je rekla kako bi Smotra, s obzirom na svoj ugled, tradiciju i da joj je pokrovitelj Hrvatski sabor, trebala biti bolje tretirana.

U slučaju kiše koncerti etno-glazbe (osim Tamare Obrovac) održat će se u Tvornici. Osim u Zagrebu, nastupi će se odvijati u Zaprešiću ("Žetvene svečanosti"), Karlovcu, Samoboru, Opatiji.

Pročitajte više