SMS-ovi upozorenja stigli na 80 posto uređaja, MUP objavio zašto su neki kasnili

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

PRIJE stavljanja u produkciju, Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama danas, 3. lipnja 2023., testiran je u stvarnim uvjetima pa su svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Republike Hrvatske poslane testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, objavio je MUP.

"Testiranje uspješno"

"Testiranje je proteklo uspješno. Ravnateljstvo civilne zaštite dalo je nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci. Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke (e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl.)", stoji u priopćenju.

Otprilike 80% mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku, a u narednom razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci, dodaju.

Neke poruke kasnile

Do pomicanja planiranih vremenskih rokova došlo je zbog produženog trajanja slanja poruka u trećoj skupini županija (Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska), jer je u vrijeme preliminarnog testiranja (srijeda, 31.5.2023.) očekivani broj korisnika na navedenom području bio za trećinu manji (oko 600.000) naspram stvarnog broja na dan testiranja (oko 900.000), što je produžilo vrijeme slanja testnih poruka svim korisnicima na tom području.

BROJ POSLANIH TESTNIH PORUKA (KORISNICIMA I DOMAĆIH I STRANIH MREŽA, ROAMING):

Vukovarsko-srijemska županija (testna):

BROJ POSLANIH PORUKA KORISNICIMA: 162.471
OD TOGA KORISNICIMA U ROAMINGU: 40.487

Varaždinska, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska županija:

BROJ POSLANIH PORUKA KORISNICIMA: 620.374
OD TOGA KORISNICIMA U ROAMINGU: 101.047

Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska županija:

BROJ POSLANIH PORUKA KORISNICIMA: 1.033.217
OD TOGA KORISNICIMA U ROAMINGU: 309.915

Požeško-slavonska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska županija:

BROJ POSLANIH PORUKA KORISNICIMA: 523.345
OD TOGA KORISNICIMA U ROAMINGU: 89.041

Grad Zagreb:

BROJ POSLANIH PORUKA KORISNICIMA: 724.557
OD TOGA KORISNICIMA U ROAMINGU: 82.847

Sisačko-moslavačka, Zagrebačka, Karlovačka županija:

BROJ POSLANIH PORUKA KORISNICIMA: 705.102
OD TOGA KORISNICIMA U ROAMINGU: 129.861

Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska županija:

BROJ POSLANIH PORUKA KORISNICIMA: 920.031
OD TOGA KORISNICIMA U ROAMINGU: 379.883

UKUPAN BROJ POSLANIH PORUKA: 4.689.097
OD TOGA KORISNICIMA U ROAMINGU: 1.133.081

U utorak novo testiranje

Testiranje SRUUK sustava nastavit će se u utorak (6.6.2023.), kada će se poslati testna poruka putem Cell Broadcast tehnologije. Poruka će biti poslana u podne na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik.

"Potpuna analiza će se raditi nakon završetka testiranja u utorak u suradnji s mobilnim operatorima nakon čega ćemo izvijestiti javnost. Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija. Riječ je o 'big data' sustavu koji obrađuje veliku količinu podataka u blisko realnom vremenu te svakih pet minuta ponovno obrađuje geolokacijske podatke gotovo 5 000 000 mobilnih uređaja", objasnili su iz MUP-a u priopćenju.

Podsjetimo, poruke su slala sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o.), a dobili su ih i korisnici u roamingu.

SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT bila je sljedećeg sadržaja: "Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK."

Po primanju poruke nije bilo potrebno poduzimati nikakve aktivnosti.

Cilj uspostave ovog sustava je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine. U svrhu osiguravanja osobnih podataka prilikom slanja poruka provodi se proces anonimizacije podataka te osobni podaci ne napuštaju sustav mobilnog operatora.

Obveza uspostave sustava upozoravanja javnosti koji će putem mreže pokretnih komunikacija dostavljati javna upozorenja krajnjim korisnicima proizlazi iz članka 110. Direktive (EU) 2018/1972 (Europskog zakonika elektroničkih komunikacija), a u hrvatsko zakonodavstvo preuzeta je kroz novi Zakon o elektroničkim komunikacijama ("Narodne novine" br. 76/2022).

Pročitajte više

 

Pročitajte više