Snage SAD-a pustile 500 Iračana iz Abu Ghraiba

U IRAKU je u nedjelju iz zatvora Abu Ghraib pušteno oko 500 zatvorenika, priopćila je vojska SAD-a koja upravlja tim zatvorom.

Oslobođeni nisu "krivi za teške i nasilne zločine kao što su bombaški napadi, mučenja, otmice ili ubojstva", kaže se u izjavi i dodaje da slučajeve pojedinačno ispituje zajedničko povjerenstvo iračkih i američkih dužnosnika.

Među oslobođenima, nakon što su više mjeseci bili zatvoreni bez optužbe, nalaze se i dva iračka novinara koja rade za agenciju Reuters. Ali al-Mashhadani, kamerman koji je uhićen u kolovozu, i Majed Hameed, dopisnik Reutersa i televizije Al Arabiya koji je uhićen u rujnu, radili su u gradu Ramadi, jednom od središta pobune sunitskih Arapa.

Novinari su bili zatvoreni u zatvoru Abu Ghraib i američkom zatvoru u južnom Iraku Camp Bucca.

U zatvoru su ostala još najmanje tri iračka novinara koji rade za međunarodne medije, uključujući kamermana koji je radio za Reuters uhićenog prije sedam mjeseci u gradu Tal Afaru.

Nasilni incidenti nastavili su se diljem Iraka i u nedjelju. U gradu Baqubi, oko 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, iz vatrenog je oružja ubijen viši policijski dužnosnik Qahtan Mohammed, rekli su izvori iz službi sigurnosti.

U pokušaju atentata na visokog dužnosnika iračke vojske brigadnog generala Fraidouna al-Talabanija iz Kirkuka uz al-Talabanija teško je ranjeno i četvoro osoba iz njegove tjelesne straže, rekli su policijski izvori. Konvoj u kojem se nalazio brigadni general napadnut je bombom postavljenom uz cestu u blizini grada Tikrita.

U eksploziji bombe postavljene uz cestu kod grada Hillaha, 100 kilometara južno od Bagdada, poginuo je jedan irački civil a još dvoje je ranjeno. Taj je bombaški napad bio usmjeren na ophodnju vojske SAD-a a informacije o žrtvama među američkim vojnicima nisu objavljene.

Napad bombom na američku ophodnju izveden je i kod iračko-američke nadzorne točke kod Faludže pri čemu je uništeno vozilo snaga SAD-a, priopćila je iračka policija.

Pročitajte više