Snažna desnica očekuje sigurnu pobjedu na izborima u Mađarskoj

SVE ANKETE predviđaju da će pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Mađarskoj odnijeti desna opozicija ne čelu s bivšim konzervativnim premijerom Viktorom Orbanom.

Njegova stranka desnog centra Fidesz već dugo vodi u svim anketama, a prema najrecentnijima podupire je 60-ak posto birača. Socijalistima se predviđa između 16 i 20 posto, a između 13 i 17 posto glasova ekstremno desnoj stranci Jobbik.

Strelovit uspon rasističke ekstremne desnice

Upravo uspjeh posljednje stranke zabrinjava strane i mađarske analitičare jer se radi o stranci koja odašilje snažne rasističke poruke. Jobbik je kao glavne krivce za gospodarsko stanje u Mađarskoj okrivio banke i Rome koji čine 10 posto mađarskog stanovništva. Stranka je tijekom kampanje obećala oporezivanje banaka i "vraćanje Mađarske Mađarima".


Čelnik opozicije, 46-godišnji Viktor Orban, rekao je svojim pristašama u Budimpešti da ih "samo 62 sata dijele od trenutka istine" te povukao paralelu s povijesnom revolucijom na kraju komunističke ere 1990. godine.

Lijevo orijentirani aktualni premijer Attila Mesterhazy Orbana smatra autoritarnim populistom, a svoju stranku jedinom utvrdom demokracije u Mađarskoj.

Naš sjeverni susjed je jedva izbjegao stečaj 2008. godine, i to zahvaljujući zajmu Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Europske unije od 20 milijardi eura. Međunarodne financijske institucije Mađarskoj su nametnule stroge mjere ograničenja javne potrošnje poput povećanja poreza, smanjenja vladine pomoći, ukidanja trinaeste plaće i rezanja mirovina koje su urodile plodom, ali nisu naišle na razumijevanje birača.

Pročitajte više