Snažna podrška kvadrilaterale europskim ambicijama hrvatske

ZAGREBAČKI summit Kvadrilaterale na kojem su sudjelovali predsjednici vlada Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske završio je izražavanjem pune podrške Hrvatskoj za što skorije primanje u članstvo EU i NATO-a.

Premijer Račan sastanak je ocijenio ´sadržajnim i uspješnim´ i zahvalio se na podršci koju je ´Hrvatska dobila u razgovoru za podnošenje zahtjeva za primanje u članstvo EU´.

´Snažno smo poduprli proces integracije Europe i ocijenili da je suradnja zemalja Kvadrilaterale na crti produbljivanja sadržaja te integracije´, rekao je Račan na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsjednik hrvatske vlade založio se za nastavak politike otvorenih vrata EU i NATO-a, ocijenivši da će ´zemlje jugoistočne Europe riješit svoje aktualne probleme u onoj mjeri u kojoj budu pred sobom imale perspektivu europske integracije´.

Na sastanku je, po njegovim riječima, postignuta suglasnost da postojeće odnose među zemljama Kvadrilaterale treba proširiti novima sadržajima, vezanim uz integracijske procese, gospodarsku suradnju, suradnju u obrani i mirovnim operacijama, zajedničku borbu protiv organiziranog kriminala, ekološku suradnju te kulturnu i znanstvenu suradnju.

Podržani su i neki konkretni projekti kao što je suradnja sjevernojadranskih luka, rekao je Račan i dodao kako je u razgovoru o sportskoj suradnji predložan i nogometni turnir Kvadrilaterale.

Summit su uspješnim ocijenili i njegovi ostali sudionici, talijanski premijer Silvio Berlusconi, mađarski premijer Peter Medgyessy i slovenski premijer Anton Rop. Čelnici Italije, Mađarske i Slovenije zajamčili su punu podršku što skorijem ulasku Hrvatske u euroatlantske integracije kako njihovih zemalja pojedinačno tako i u ime Kvadrilaterale.

Talijanski premijer Berlusconi izrazio je jamstva premijeru Račanu ´da će Italija dati cjelovitu i potpunu podršku Hrvatskoj da postane punopravna članica EU i NATO-a´.

Na pitanje novinara o tome kada će talijanski parlament ratificirati SSP između RH i EU nije konkretno odgovorio, već je ponovio ocjenu o podršci hrvatskoj kandidaturi za članstvo.

On se također založio da produljenje Unijine politike otvorenih vrata, rekavši kako se na summitu EU u Kopenhagenu razgovaralo o budućim granicama EU do Bjelorusije i Izraela, jer će se samo takva velika Europa moći ravnopravno nositi s američkim izazovom.

Mađarski premijer Medgyessy naglasio kako je u sada u žarištu interesa Kvadrilaterale pitanje ´kako olakšati pristup Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u´. Stoga je na zagrebačkom sastanku predloženo da se ´osmisli predintegracijski program koji će pomoći procesu približavanje Hrvatske´, dodao je.

Slovenski premijer Antun Rop istaknuo je visoku razinu postignutog konsenzusa i jednodušnu ocjenu da je Hrvatskoj mjesto u EU.

Dogovorena je koordinirana pomoć članica Kvadrilaterale Hrvatskoj za ubrzanje njezinog napretka prema euroatlantskim integracijama, istaknuo je Rop.

U povodu slovenskog preuzimanja predsjedavanja Kvadrilateralom u 2003. on je naglasio da će težište suradnje biti na gospodarstvu i razvoju regija u sve četiri zemlje.

Sudionici summita objavili su i zajedničku izjavu, nazvanu Zagrebačka deklaracija, u kojoj su izrazili snažnu potporu euroatlantskim ambicijama Hrvatske i najavili intenziviranje suradnje među članicama na područjima od zajedničkog interesa.

Premijeri Račan i Rop održali su i kraći bilateralni susret na kojem su se suglasili o potrebi postupnog rješavanja otvorenih pitanja između Slovenije i Hrvatske i dogovorili skori sastanak.

Prije odlaska iz Zagreba sudionici summita biti će gosti na radnom ručku kod predsjednika Republike Stipe Mesića.

Kvadrilaterala je počela svoj put 1996. kao trilateralni forum za regionalnu suradnju Italije, Slovenije i Mađarske, a pristupum Hrvatske godine 2000. preimenovana je u Kvardilateralu, s glavnim ciljem pružanja međusobne potpore u procesu eurointegracija.

Pročitajte više