Snijeg diljem kopna, u Dalmaciji potop. Na sjeverni Jadran stiže rijetka pojava

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

SNIJEG pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u drugim dijelovima zemlje kolnici su vlažni i skliski ili mokri od kiše. Ima i poledice, zbog čega je u dijelovima zemlje otežan promet.

>> Snimke snijega i nevremena u vašem mjestu šaljite nam na desk@index.hr

Za Gorski kotar i Liku na snazi je crveni alarm zbog moguće poledice i veće količine snijega, dok je u ostatku zemlje na snazi žuti i narančasti alarm zbog snijega, poledice i ledene kiše. Na Jadranu je na snazi narančasti alarm zbog obilne kiše i orkanske bure i juga.

Na jugu zemlje, pak, problemi zbog grmljavinskih oluja i obilne kiše. Kiša je tijekom noći zahvatila veći dio obale - prvo područje između Hvara i Korčule, a onda se proširila i na ostale dijelove Dalmacije.

I dok su na sjevernom Jadranu temperature niske, u Dalmaciji je došlo do naglog zatopljenja. Temperature zraka su i do 11 stupnjeva više nego jučer, piše Dalmacija Danas. Puše i olujno jugo s udarima i do 100 kilometara na sat. Podno Velebita puše bura s orkanskih udarima koji na senjskom području dosežu čak 140 kilometara na sat.

Potop u Makarskoj

Zbog velike količine kiše na području Makarske došlo je do plavljenja prizemnih i podrumskih objekata, piše Radio Dalmacija.

Makarski vatrogasci su noćas od jedan sat do pet sati ujutro ispumpavali vodu iz poplavljenih prostora na 30 lokacija po cijelom gradu, potvrdio je zapovjednik makarskih vatrogasaca Dražen Glavina. Poplavile su dvije velike javne garaže te privatne kuće, kafići i restorani. 

Na području Omiša zbog jake kiše bilo je odrona na cestama koji su uklonjeni i promet se odvija redovno. 

Što nas čeka do kraja dana?

U središnjoj Hrvatskoj snijeg i susnježica sredinom dana će oslabjeti i većinom prijeći u povremenu kišu. U noći i ujutro mjestimice je moguć i tanji snježni pokrivač, a pogotovo u višim predjelima i kiša koja se smrzava na hladnom tlu. Zbog moguće poledice ne preporučuje se odlazak u gorje, a oprez je nužan i u nizinama. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočnjak, uz koji će temperatura biti uglavnom od 0 do 4 °C.

Nakon umjerenog i jakog snijega, u gorskoj je Hrvatskoj velika vjerojatnost kiše koja se može smrzavati na tlu, već u noći i ujutro u Lici, zatim i u Gorskom kotaru. Prije toga se očekuje oko 10 cm, ponegdje i do 20 cm snježnog pokrivača, uz otežan i ograničen promet. Na sjevernom Jadranu padat će kiša, a puhat će jaka, u početku podno Velebita i olujna bura s kojom su moguće i pahulje snijega.

Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i obilnijom, te grmljavinom. Puhat će većinom umjereno do jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9 °C, na otocima i oko 13 °C, a poslijepodnevna 14 do 16 °C, u unutrašnjosti 11 do 14 °C.

Na jugu Hrvatske je najveća vjerojatnost obilne kiše, mjestimice i veće od 90 litara po četvornome metru, praćene grmljavinom. Puhat će jako jugo, ponegdje i olujno, uz koje će more biti i jače valovito. Temperatura zraka porast će i do 18 °C, javlja HRT.

"Srećom, do večeri je vrlo velika vjerojatnost smirivanja i stabilizacije vremenskih prilika - slabljenje vjetra, većinom i prestanak oborina, stanjivanje oblačnog sloja, ponegdje i djelomično razvedravanje, osobito na srednjem Jadranu. No, prije toga, zanimljivo je spomenuti kako neki na sjevernom Jadranu, osim bure, mogu doživjeti i relativno rijetke pojave u istome danu - i kišu i snijeg, a i munje i gromove!?", piše Zoran Vakula za HRT.

Kaos na cestama

Autocesta A1 Zagreb - Split - Ploče u potpunosti je otvorena za sav promet od 08:35.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto (zbog zimskih uvjeta i vjetra).

Samo za osobna vozila otvorene su (zbog vjetra):
- dionica autoceste A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,
- Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar - Novi Vinodolski i Senj - Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga - Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće - Kraljevica dodatno je zabrana prometa dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Obilan snijeg koji je zahvatio veći dio Slovenije od jutros izaziva znatne teškoće u prometu, a na dva najveća granična prijelaza s Hrvatskom dulje čekanje za teretna vozila uzrokuju temeljitije kontrole koje se i danas nastavljaju zbog pooštrenih štrajkaških aktivnosti slovenskih policijskih službenika.

Vrijeme čekanja za teretna vozila iz Hrvatske u Sloveniju na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj) je tri sata, a na Obrežju (Bregana) jedan sat, javljaju prometni servisi i portali.

Zastoji u prometu zbog snijega nastaju na autocesti Ljubljana - Koper i na nekim drugima. U krajnje zapadnim dijelovima zemlje na nekim je lokalnim cestama zbog bure trećeg stupnja zabranjen promet za promet za kamp prikolice, hladnjače i  vozila s ceradama do osam tona.

Pročitajte više