Upaljen crveni alarm, DHMZ izdao posebno priopćenje. Vakula otkriva što nas čeka

Upaljen crveni alarm, DHMZ izdao posebno priopćenje. Vakula otkriva što nas čeka
Foto: HRT, 123rf

IDUĆA dva dana na kopnu ćemo imati prave zimske uvjete, a na Jadranu sutra često obilnu kišu, uz većinom jaku i olujnu buru, uz koju je mjestimice na sjevernom dijelu moguć i snijeg, uglavnom podno Velebita. 

Od srijede mirnije i stabilnije, iako još ne posvuda i suho, a od četvrtka i toplije, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Stiže snijeg diljem kopna

Od sutra do četvrtka će u unutrašnjosti biti većinom oblačno. U utorak će oborine biti obilnije, ponegdje uz stvaranje snježnog pokrivača, i to ne samo u gorju. Mjestimice je moguća i ledena kiša, osobito u Lici. U srijedu postupan prestanak oborina i malo toplije, a od četvrtka uglavnom suho, djelomice sunčano i toplije.

Na Jadranu u utorak vjetrovito, na sjevernom dijelu uz jaku i olujnu buru, ponegdje i s orkanskim udarima, a prema jugu samo malo slabije jugo. Bit će većinom oblačno, mjestimice s kišom, često i obilnijom, a na sjevernom dijelu može biti i snijega nošenog burom. U srijedu djelomično razvedravanje, a malo kiše još može pasti uglavnom na južnom dijelu. Od četvrtka barem djelomice sunčano, 

Crveni alarm

Meteoalarm je za sutra za područje Like i Gorskog Kotara oglasio crveni alarm zbog snijega i poledice. Za karlovačko područje te sjeverni Jadran i Istru oglašen je narančasti alarm, također zbog snijega i poledice, dok je na samom jugu zemlje na snazi narančasti alarm zbog moguće obilne kiše. 

Posebno priopćenje DHMZ-a

Državni hidrometeorološki zavod izdao je danas posebno priopćenje zbog nadolazećih oborina tijekom iduća dva dana.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Stiglo je zahladnjenje, a s njim i najavljen prvi snijeg i susnježica što za studeni nije ništa neobično. S prostranom anticiklonom proteklih je dana sa sjevera i sjeveroistoka stizao hladan zrak, no danas poslijepodne hladnu zračnu masu polako će početi zamjenjivati topla. Naime, iz zapadnog Sredozemlja našim se krajevima približava ciklona s kojom će s juga stizati topao, ali i jako vlažan zrak.

Buru će stoga u Dalmaciji zamijeniti jugo, u noći na utorak već često jako i olujno pa će more biti i jače valovito. Nakon kratkog predaha od oborina danas sredinom dana, navečer stižu nove, zamjetno izraženije. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije padat će kiša. U gorju u početku snijeg i susnježica, a kako će se sve više po visini uvlačiti topliji zrak, u drugom dijelu noći rast će vjerojatnost i za ledenu kišu, posebice u dijelovima Like već u drugom dijelu noći, a u Gorskom kotaru uglavnom od sredine dana. U gorju će se stvoriti i snježni pokrivač oko 10 cm, mjestimice i do 20 cm. 

Dakle, posebnu pozornost treba usmjeriti na gorske krajeve u kojima će prije svega biti poteškoća i ograničenja u prometu. Pod težinom snijega, ali i leda, mogu pucati i grane. U središnjim i istočnim kopnenim krajevima padat će uglavnom kiša, tek rijetko, a osobito u predjelima iznad 500 mnv u početku snijeg i susnježica. U središnjim predjelima također je lokalno moguća i kiša koja se smrzava u doticaju s tlom i predmetima.

Na Jadranu i u predjelima uz njega uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom past će i obilnija oborina, ponegdje i više od 70, na krajnjem jugu i više od 90 litara po četvornom metru.

U srijedu će utjecaj ciklone slabjeti, oborina će biti sve manje, a u nastavku tjedna izgledan je porast temperature."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara