Snijeg već pada u dijelu Hrvatske, stiže ga još za vikend

Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

KAO ŠTO je jučer i najavljeno, hladna fronta nam se približila sa sjeverozapada. Na Zavižanu pada susnježica, u Lici povremeno slab snijeg, stoga HAK vozače poziva na oprez.

Slaba kiša pada na sjevernom dijelu Jadrana, gdje u nastavku dana oborina može biti lokalno obilnija, iako će je biti i drugdje duž Jadrana. Slabe kiše bit će i u unutrašnjosti, u gorju prije svega snijega. No bijele pahulje prolazno bi mogle zalepršati i u nizinama unutrašnjosti, osobito prema večeri, kad dovoljno zahladi, najavljuje meteorologinja N1 Tea Blažević.

Sutra većinom suho, uz mogućnost koje pahulje snijega u gorju, slabe kiše tijekom jutra na području Dalmacije. Na moru će zapuhati jaka bura, olujni će biti udari pod Velebitom, što će komplicirati prometnu situaciju.

U subotu ponovo uz oborinu, većinom u unutrašnjosti, susnježica i snijeg. Bit će hladno, osobito ujutro, kad bi minusa moglo biti uz samu obalu Jadrana.

Na kontinent i nedjelja donosi susnježicu i snijeg.

Detaljniju prognozu za danas, ali i najavu za sljedeće dane pripremila je meteorologinja Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.

Danas većinom uz kišu, na kopnu i snijeg

"U četvrtak na istoku Hrvatske uz pretežno oblačno vrijeme padat će još uglavnom kiša, tek popodne i osobito prema večeri, uz dotok hladnijeg zraka, i susnježica te snijeg, ponajprije u gorju. Umjeren jugozapadnjak prema večeri će okrenuti na sjeverozapadnjak.

U središnjoj Hrvatskoj sjeverozapadni i sjeverni vjetar, te mjestimice kiša, češća u južnijim predjelima, a navečer može zalepršati i poneka snježna pahulja. S jutarnjih oko -2 °C, temperatura će danju porasti do 6 °C.

Na zapadu većinom oblačno, povremeno uz kišu, koja se u gorskim predjelima može smrzavati u dodiru s hladnim tlom - stoga oprezno zbog moguće poledice. U gorju će mjestimice padati i susnježica i snijeg, a stvarat će se i novi bijeli pokrivač. Na sjevernom Jadranu će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo popodne slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, a potkraj dana podno Velebita bura u jačanju.

I u Dalmaciji promjenjivo, povremeno uz kišu te umjereno do jako jugo koje će popodne oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura uz obalu između 5 i 7 °C, dok će u unutrašnjosti mjestimice biti i temperaturnih minusa.

Oblačnije i na jugu Hrvatske, a povremena kiša bit će češća u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno do jako jugo, pa će i more biti većinom umjereno valovito, a najviša dnevna temperatura oko 12 °C."

Sljedećih dana hladnije, na Jadranu i vjetrovito, na kopnu ponegdje oborine

Sljedećih dana na Jadranu će prevladavati sunčano, no bit će razmjerno vjetrovito, u petak uz jaku buru, mjestimice i s olujnim udarima, a u subotu ponegdje jak sjeverozapadnjak i tramontanu. Vjetar će pojačavati osjet hladnoće, a jutarnji temperaturni minusi mogući su ponegdje i na obali.

I na kopnu hladno te promjenjivo uz mjestimice umjeren sjeverozapadnjak. U petak, oborine će uglavnom izostati, a za vikend mjestimice će padati većinom snijeg, ali u razmjerno malim količinama, prognozirala je Mikuš Jurković.

Pročitajte više