Socijalni radnici o ubojstvu bebe: Nije važan lov na krivce

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

HRVATSKA komora socijalnih radnika (HKSR) ocijenila je u četvrtak u povodu jučerašnjeg tragičnog događaja obiteljskog nasilja na zagrebačkom Žitnjaku da su važnija sustavna rješenja nego individualni lov na krivce i prije nego što je činjenično stanje uopće utvrđeno.

HKSR u priopćenju ističe da je obiteljsko nasilje, koje je rezultiralo smrću jednogodišnjeg djeteta, ponovno aktualiziralo stari problem - javne reakcije na tragični slučaj koje u prvi plan guraju mogućnost propusta u radu socijalne službe, iako u tom trenutku javnost ne raspolaže baš nikakvom informacijom što je socijalna služba poduzela u tom slučaju.

"Paušalno nabacivanje potencijalnom krivnjom u potpunosti nalikuje bacanju perja niz vjetar koje bi socijalni radnici trebali skupljati, umjesto da se prvo utvrde stvarne činjenice pa se tek onda traži krivca", stoji u priopćenju.

Napadi na socijalne radnike

Komora naglašava da bi svaka osoba koja je upućena u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni apsolutno besprijekoran rad svih aktera u sustavu socijalne skrbi, uz korištenje svih dostupnih alata i mogućnosti, ne nudi nikakvo jamstvo da se tragedija ne može i neće dogoditi.

Međutim, dodaje HKSR, takva se praksa nastavlja i dalje iako su sve učestaliji slučajevi nasilja usmjerenog protiv socijalnih radnika dobrim dijelom posljedica takve atmosfere koja se stvara u javnom prostoru.

>> VIDEO Policija: Ubojici bebe je ukinuta zabrana približavanja

"Ako je moguće nekažnjeno napadati socijalne radnike u virtualnom svijetu, zašto isto ne primijeniti i u stvarnom životu", nadodaje HKSR, pozivajući sve zainteresirane strane na zajedničko traženje rješenja za probleme u sustavu socijalne skrbi, a ne na individualni progon mogućih krivaca i prije nego li je činjenično stanje uopće utvrđeno.

Obitelj otprije poznata policiji

Pijani 43-godišnji muškarac je u srijedu navečer na zagrebačkoj Peščenici udarcima sjekirom u glavu ubio dijete i teško ozlijedio njegovu majku, svoju bivšu suprugu, da bi se potom odvezao do autoceste, gdje je počinio samoubojstvo. Zagrebačka je policija danas održala konferenciju za novinare o ovom slučaju.

"Obitelj je bila poznata policiji. U tri navrata smo postupali od 2016. do 2020, osumnjičenik je jednom počinio prekršaj, u dva navrata je bio kazneno prijavljen zbog prijetnji povreda prava djeteta. Bio je prepraćen i bio je u zatvoru. Imao je mjere zabrane približavanja i uspostavljanja veze sa žrtvom, ali do ožujka 2021.", rekla je Marija Goatti iz PU zagrebačke.

 

"Ova situacija nas je sve skupa jako uznemirila. Obitelj je godinama bila pod mjerama, bile su mjere iz obiteljsko-pravne zaštite. Jedno dijete je punoljetno, dvoje je maloljetno, počinitelj nije živio s njima, povremeno je dolazio, jedno od djece je počiniteljevo. Dolazio je kontaktirati s djetetom, imao je sudsku odluku", rekla je Drobac iz Centra za socijalnu skrb.

 

Pročitajte više