Solana: EU neće kontaktirati s Hamasom

Europska unija neće imati nikakve kontakte s radikalnim palestinskim pokretom Hamasom, izjavio je u četvrtak u Gazi visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana nakon sastanka s palestinskim liderima. L

"Nećemo pozivati čelnike Hamasa u Europu", rekao je Solana nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Hamas je samo nekoliko sati ranije primio službeni poziv da posjeti Rusiju, na razgovore o rješavanju krize na Bliskom istoku.

Solana je najavio da će EU nastaviti pomagati palestinsko stanovništvo, ali oblik i vrsta pomoći ovisit će o politici nove palestinske vlade.

Hamas je pobijedio na palestinskim izborima 25. siječnja i sastavit će novu vladu.

Abas je rekao Solani da EU ne bi trebala kažnjavati Palestince zbog njihova odabira na izborima i da će politika nove vlade biti jednaka politici stare.

Solana je s palestinskim čelnicima razgovarao i o objavljivanju spornih karikatura proroka Muhameda u europskim medijima.

"Solana smatra da nije dobro dirati tako svetu temu. Religija je sveta za sve narode u svijetu", prenio je novinarima palestinski premijer na odlasku Ahmad Korei koji se sastao sa Solanom u Ramallahu.

Solana, koji je na turneji po Bliskom istoku kako bi pokušao smiriti bijes koji su izazvale karikature Muhameda u europskom tisku, izrazio je nedavno u Kairu "žarku želju da se ponovno uspostave dobri odnosi između europskih zemalja i muslimankog svijeta", pomućeni zbog objavljivanja karikatura.

(Hina) xtm ydj

Pročitajte više