Solana kritizira makedonske izbore

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u utorak žaljenje zbog loše organizacije lokalnih izbora u Makedoniji i pozvao Skoplje i Atenu da brzo pronađu kompromis o imenu te bivše jugoslavenske republike, javljaju agencije.

"Mislim da su izbori mogli biti bolji", rekao je Solana na zajedničkoj novinskoj konferenciji s makedonskim premijerom Vladom Bučkovskim, koji boravi u posjetu Bruxellesu.

Nije, međutim, kazao da bi izborne nepravilnosti mogle ugroziti izglede Makedonije za otvaranje pristupnih pregovora s EU.

Makedonija je prošle godine podnijela službeni zahtjev za članstvom u EU. Europska komisija trebala bi kasnije tijekom ove godine dati svoje mišljenje o tome mogu li pregovori početi. Skoplje se nada da će pristupne pregovore s EU započeti iduće godine.

"To nije bio najsretniji dan za Makedoniju (...), no za sve postoji rješenje", rekao je Solana, a prenosi France presse.

Solana je makedonskom premijeru također kazao kako bi svu energiju trebao posvetiti reformama, osobito pripremama za decentralizaciju, priopćeno je iz Solanina ureda u Bruxellesu.

Nezadovoljstvo lokalnim izborima u Makedoniji izrazila je i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Makedonski premijer priznao je da bi Makedonija trebala izmijeniti izborni sustav kako bi spriječila pojavu nepravilnosti na idućim parlamentarnim izborima.

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o osjetljivom pitanju službenog imena Makedonije.

Solana je izrazio uvjerenje da je rješenje moguće pronaći "brzo", dodajući da je o tome u utorak razgovarao s UN-ovim izaslanikom Matthewom Nimetzom.

Nimetz je nedavno predložio naziv "Republika Makedonija-Skoplje", no Makedonci su ga odbili.

Grčka osporava svojem susjedu pravo na ime Makedonija, koje smatra dijelom helenske kulturne i povijesne baštine.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više