SOLANA: NEMA PROMJENE STAVA PREMA SURADNJI S HAAGOM

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je za "Večernji list" da je suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY) važan test za sve zemlje u regiji i da se to stajalište EUa i kad je u pitanju Hrvatska neće mijenjati.

"Suradnja s ICTY-em je važan test za sve zemlje regije jesu li spremne slijediti međunarodne obveze i vladavinu prava", izjavio je Solana za sutrašnje izdanje "Večernjeg lista" govoreći o suradnji Hrvatske s ICTY-em.

Solana je naglasio da se taj stav EU-a neće mijenjati, podsjetivši pritom da su neke zemlje suspendirale proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom upravo zbog suradnje s Tribunalom.

"Stoga nema promjene našeg stava, jedino objašnjenja o konkretnim koracima koji su potrebni da bi se poboljšala suradnja s Tribunalom", rekao je Visoki predstavnik odgovarajući na pitanje o tome namjerava li EU izvršiti dodatni pritisak na Hrvatsku zbog slučaja Gotovina.

Po njegovim riječima, suradnja s ICTY-em važan je aspekt hrvatskog približavanja EU-a, ali postoje i druga pitanja, poput povratka izbjeglica, prava manjina i spremnost na suradnju sa susjednim zemljama.

Solana je "Večernjem listu" izjavio da je prerano nagađati o datumu primanja Hrvatske ili neke druge zemlje regije u EU, istaknuvši da će svaku zemlju vrednovati prema vlastitim dostignućima.

Premijer Ivica Račan trebao bi se sa Solanom sastati u četvrtak tijekom jednodnevnog posjeta Bruxellesu kamo nosi Odgovore na Upitnik Europske komisije.

(Hina) bcav br

Pročitajte više