Solana podržao odluku Ashdowna o kaznama za RS

Odluke koje je u četvrtak donio posebni predstavnik EU za BiH Paddy Ashdown važan su korak prema uklanjanju čimbenika koji ometaju suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), izjavio je u četvrtak navečer Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

U izjavi poslanoj medijima iz ureda njegove glasnogovornice Christine Gallach, Solana također kaže kako je "današnja nenajavljena inspekcija nekoliko vojnih objekata u području Han Pijeska, koju je proveo EUFOR/Operacija Althea, dodatno potvrđuje odlučnost EU da zajamči poštovanje Daytonskog sporazuma".

Ashdown je danas donio odluku o smjenjivanju devet policijskih i obavještajnih dužnosnika i istodobno naložio ukidanje ministarstava obrane Republike Srpske i

Federacije BiH kao i uspostavu policijskih struktura na državnoj razini.

Ashdown je u Sarajevu kazao da je najnovije mjere poduzeo zbog toga što vlasti RS nisu privele niti jednog optuženog za ratne zločine za kojima traga Haaški tribunal, a to je opet razlogom ponovljene odluke NATO-a da ne primi BiH u program "Partnerstva za

mir".

U sklopu opsežnih sankcija protiv vlasti bosanskih Srba Ashdown je također naložio zatvaranje brojnih objekata Vojske Republike Srpske (VRS) za koje se pretpostavlja da su ih kao sklonište koristili haaški bjegunci poput Ratka Mladića.

"Postoje vjerodostojni dokazi da je VRS ljetos pružila sklonište Ratku Mladiću u svom objektu Veliki Žep kod Han-Pijeska", rekao je Ashdown.

"Europska unija čvrsta je u namjeri osiguranja pune suradnje s ICTY-em, uključujući i dovođenje osoba optuženih za ratne zločine pred sud u Hagu", kazao je Javier Solana u izjavi, ponovivši kako j to temeljna obveza iz Mirovnog sporazuma.

"Bez značajnijeg napretka u suradnji s ICTY-em, BiH neće moći produžiti u sljedeću fazu europske integracije", napomenuo je visoki povjerenik EU za vanjsku politiku i sigurnost.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više