Solana pozdravio suradnju Irana s međunarodnom zajednicom

VISOKI predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozdravio je u ponedjeljak iranske napore za uvjeravanje međunarodne zajednice da Teheran ne razvija nuklearno oružje.

Teheran tvrdi da je jedina namjena njegova nuklearnog programa proizvodnja električne energije i prošlog je mjeseca potpisao međunarodni protokol kojim omogućava UN-ovim inspektorima da provjeravaju njegova nuklearna postrojenja bez prethodne najave.

U sporazumu postignutom s ministrima vanjskih poslova Britanije, Njemačke i Francuske u listopadu, Iran se također obvezao na suspenziju obogaćenja urana i priznao je da je 18 godina držao u tajnosti svoja nuklearna istraživanja.

"Iranske su vlasti preuzele obveze i željeli bi vidjeti trajnu suradnju", rekao je Solana na konferenciji za novinare na početku dvodnevnog posjeta Iranu.

"Još moramo razjasniti neke stvari ali smo u vrlo dobrom i konstruktivnom raspoloženju za suradnju", rekao je on nakon susreta s iranskim ministrom vanjskih poslova Kamalom Kharrazijem.

Pročitajte više