SOLANA POZIVA KOSOVSKE ČELNIKE DA HITNO ZAUSTAVE NASILJE

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u četvrtak veliku zabrinutost izbijanjem nasilja na Kosovu, koje je rezultiralo gubitkom brojnih života.

"Pozivam sve političke čelnike s Kosova da pokažu odgovornost i hitno zaustave nasilje i privedu počinitelje pravdi. Također ih pozivam da surađuju s UNMIK-om i KFOR-om, kako bi se trenutačno uspostavio red i sigurnost na Kosovu", stoji u Solaninu pismu kosovskim političkim čelnicima.

"Na Kosovu neće biti napretka sve dok se nastavlja nasilje i nekažnjavanje počinitelja. Najnoviji događaji velik su korak unatrag prema onome što je teškom mukom postignuto u posljednjih nekoliko godina i izazvivaju sumnje u budućnost multietničkog i mirnog Kosova", dodaje se u pismu.

Visoki predstavnik EU-a ponovno je oštro osudio sve nasilne postupke usmjerene protiv građana Kosova ili pripadnika međunarodne zajednice, koji pokušavaju pomoći uspostavi stabilnosti i napretka na Kosovu.

Solana će biti u stalnom kontaktu s civilnim upraviteljem Kosova Harrijem Holkeriem, a u petak će o Kosovu razgovarati s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom.

(Hina) xpp/xbcav yrt

Pročitajte više