Solana smatra da vlada RH "čini sve što može" u suradnji s ICTY-em

VISOKI predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana izrazio je u četvrtak u Bruxellesu uvjerenje da hrvatska Vlada čini sve što može po pitanju suradnje s Haškim sudom.

"Ne sumnjama da su hrvatska Vlada i premijer (Ivica Račan) učinili najviše što se moglo po pitanju suradnje s Haškim sudom i da će tako i nastaviti ubuduće", rekao je Solana nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom.

Solana je najavio da će glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak u Luxembourgu izvjestiti ministre vanjskih poslova EU-a o suradnji zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije sa Haškim sudom.

Osim suradnje s Haškim sudom, Solana i Račan razgovarali su i hrvatskoj odluci da proglasi ribolovno ekološku zonu u Jadranskom moru.

"Moja je poruka da se kod donošenja svih odluka koje mogu utjecati na susjede koji su dio EU-a, to učini na konsenzualan način, jer mi u Europskoj uniji na takav način rješavamo stvari", rekao je Solana.

Premijer Račan je rekao da je odluka o ribolovno-ekološkoj zoni donesena s namjerom da se za buduće generacije zaštiti Jadransko more i da će Hrvatska po tom pitanju slijediti europsku politiku.

"Kad je riječ o tim pitanjima izražavam čvrstu namjeru hrvatske Vlade da slijedi europsku politiku i logiku ponašanja europske politike", rekao je Račan.

"Uvjereni smo da naša odluka o ekološko-ribolovnoj zoni ne proturiječi potrebi šire suradnje zemalja na Jadranu i Mediteranu. Iz toga smo razloga na godinu dana suspendirali provedbu te odluke jer očekujemo da ćemo u razgovorima sa susjedima dogovoriti kako ju provesti", rekao je premijer Račan najavljujući da će Hrvatska aktivno sudjelovati na konferenciji u Veneciji krajem studenoga na kojoj će se razgovarati o ribarskoj politici u Sredozemlju.

Solana je zahvalio hrvatskoj Vladi i Račanu na poslu koju su učinili u približavanju Europskoj uniji. Premijer Račan će poslije podne predati predsjedniku Eurpske komisije Romanu Prodiju odgovore na upitnik Europske komisije.

"Želim javno reći da smo vrlo zahvalni na naporim koje je poduzela hrvatska Vlada i premijer Račan na tom području", rekao je Solana.

"Danas završavamo jednu fazu posla, koju vjerujem da smo uspješno završili, i nadamo se da ćemo početkom sljedeće godine dobiti pozitivno mišljenje o tom poslu", naglasio je hrvatski premijer.

Pročitajte više