SOLANA: U DARFURU ZABILJEŽEN NAPREDAK

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana kazao je u nedjelju u Kartumu kako je u Darfuru zabilježen napredak na humanitarnom planu i pitanju sigurnosti, premda i dalje postoje negativnosti.

"Može se vidjeti napredak u pitanjima sigurnosti i na humanitarnom planu, no i dalje postoje negativnosti za koje želimo da ih riješi Afrička unija", rekao je Solana na zajedničkoj novinskoj konferenciji sa sudanskim ministrom vanjskih poslova Mustafom Osmanom Ismailom.

Solana, koji je u Kartum stigao u subotu navečer, sastao se i sa sudanskim predsjednikom Omarom Hasanom Al-Beshirom te potpredsjednikom Mohamedom Tahom.

Sudanske vlasti pod pritiskom su Vijeća sigurnosti UN-a koje je sredinom rujna usvojilo rezoluciju kako bi ih, pod prijetnjom naftnih sankcija, prisililo da u regiji uvedu red. Međunarodna zajednica traži od vlade u Kartumu da razoruža milicije djandjawida.

Solanina ocjena stanja nešto je blaža od dosadašnjih ocjena zapadnih dužnosnika koji su posjetili Kartum.

Posebni UN-ov izaslanik za Darfur Jan Pronk također je, u Abuji, priznao da se humanitarna situacija u Darfuru popravlja, no upozorio je da obje strane nastavljaju kršiti prekid vatre te da ljudi i dalje bježe pred nasiljem.

(Hina) xzt ydgk

Pročitajte više