Solarni sustav u kojem "žive" Vulkanci iz Zvjezdanih staza možda krije tragove života?

ZNANSTVENICI koji traže planete slične zemlji tvrde kako zvijezda udaljena samo 10.5 svjetlosnih godina od zemlje, krije solarni sustav s planetima vrlo sličnim našem. Taj sustav znanstvenici su nazvali Epsilon Eridani, a da nije bio zanimljiv samo njima pokazuje i činjenica kako se spominje u dvije znanstveno-fantastične serije, "Zvjezdanim stazama" i "Babylonu 5".

Za razliku od "Babylona 5" koji samo spominje sustav kao referencu, serija "Zvjezdane staze tamo je smjestila dom popularne "rase" Vulkanaca pa time i dom jednog od najpopularnijih znanstveno-fantastičnih likova, Spocka.

Astronomi smatraju kako se planeti nalaze između tri prstena tog sistema, čija zvijezda je treća najbliža našem sustavu i vidljiva golim okom. Epsilon Eridani i njegova zvijezda stari su samo 850 milijuna godina, što je petina ukupne starosti našeg Sunca.

Asteroidni pojas oko tog sustava pronađen je uz pomoć Spitzerovog teleskopa zbog treptajućeg efekta kojeg ostavlja njegovo gravitacijsko polje na zvijezdu, a dosad je pronađen jedan planet, blizu prstena najbližeg samoj zvijezdi, a znanstvenici vjeruju kako će pronaći još planeta u to sustavu.

"Taj sustav najvjerojatnije izgleda kao što je izgledao i naš sustav kad je bio u mladoj fazi", kazala je Dana Backman iz Instituta SETI, koji se bavi potragom za izvanzemaljskom inteligencijom. To novo otkriće objavljeno je danas u časopisu The Astrophysical Journal.

B.V.

Pročitajte više