SOLUN: POTPORA ANGAŽMANU EU U JUGOISTOČNOJ EUROPI

Osmi dijalog pravoslavne crkve i europskih demokršćanskih stranaka, posvećen pomirbi i suradnji u jugoistočnoj Europi, okončan je u petak u Solunu deklaracijom u kojoj se izražava potpora angažmanu EU u regiji te pozdravlja napredak Hrvatske u očekivanju pregovora o punopravnom članstvu u Uniji.

"Sudionici 8. dijaloga, u cilju promicanja pomirbe i suradnje u jugoistočnoj Europi, izražavaju snažnu potporu angažmanu EU u regiji, pozdravljajući napredak Hrvatske u procesu pridruženja, i pozivaju susjedne zemlje da pojačaju napore u ispunjavanju kriterija iz Kopenhagena", stoji u usvojenoj deklaraciji.

U zaključcima i preporukama deklaracije posebice se pozdravlja napredak koji je u posljednje vrijeme ostvaren u odnosima između Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

"Sudionici 8. dijaloga pozdravljaju odlučnost političkih čelnika Hrvatske i SCG u nastojanjima na punoj normalizaciji odnosa u duhu Europe", piše u završnom dokumentu solunske konferencije.

U deklaraciji se crkve, vjerske zajednice i srodne političke stranke pozivaju na izdašniju potporu, uključujući i financijsku, aktivnostima i inicijativama Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Deklaracijom je opetovano upućen poziv političkim i vjerskim čelnicima zemalja regije da i dalje rade na promicanju dijaloga, pomirbe i suradnje.

Na solunskom je skupu u četvrtak sudjelovao i hrvatski premijer Ivo Sanader s izaslanstvom, te se tom prilikom sastao sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i grčkim kolegom Konstantinosom Karamanlisom.

Premijer Sanader trebao bi u studenome posjetiti Beograd, a bilo je riječi i o uzvratnom posjetu Koštunice Zagrebu. S Karamanlisom se Sanader do sada sastajao tri puta, a diplomatski izvori spominju i posjet grčkog premijera Zagrebu koji bi trebao uslijediti u proljeće 2005. godine.

(Hina) xvk ysb

Pročitajte više