Somalski islamisti prijeti Etiopiji "svetim ratom"

VOĐE Unije islamskih sudova, paravojne formacije čiji čelnici nastoje od građanski ratom napaćene Somalije napraviti islamističku državu temeljenu na striktnom tumačenju šerijatskog prava, upozorili su Etiopiju da će protiv nje započeti "sveti rat" ukoliko ne povuče trupe sa somalskog teritorija.

Etiopija poriče da je poslala trupe preko granice, ali dopisnik BBC iz somalskog grada Baidoe tvrdi da se tamošnjim ulicama patrolira najmanje 100 etiopskih vojnika.

Vlada Etiopije je već ranije objavila kako neće dozvoliti da Baidoa, grad u kojem se nalazi sjedište tzv. privremene somalske vlade, padne u ruke islamista, čije su prethodnice, prema medijskim napisima,  od njega udaljene 60 km.

Abdullah Yusuf, predsjednik privremene somalijske vlade, smatra se jednim od etiopskih saveznika, a 1990-ih je Etiopija vojno pomagala njegovu miliciju kako bi porazila suparnički klan koji je vodio šeik Hassan Dahir Aweys, jedan od današnjih vođa Unije islamskih sudova.

Prema izviješću UN Aweys je nedavno primio velike pošiljke oružja i vojne opreme od Eritreje, tradicionalnog neprijatelja Etiopije.

D.A.

Pročitajte više