Soroseva zaklada oštro osudila govor mržnje u američkoj politici

Foto: EPA

ZAKLADA američkog milijardera i filantropa mađarskog podrijetla Georgea Sorosa žestoko je osudila "govor mržnje" koji, kako ističe, dominira američkom politikom, nakon što je dan ranije u poštanskom sandučiću ispred Sorosova doma pronađeno eksplozivno sredstvo. 

"Politika mržnje dominira danas našim diskursom u Sjedinjenim Državama i u mnogih državama svijeta te potiče ekstremizam i nasilje", navodi se u priopćenju Soroseve zaklade Otvoreno društvo.

"U toj atmosferi straha, neistina i rastućeg autoritarizma, već samo izražavanje mišljenja može izazvati prijetnje smrću", ističe se u izjavi.

Bomba u poštanskom sandučiću

Zaklada Otvoreno društvo oglasila se dan nakon što je policija u ponedjeljak pozvana u Sorosev njujorški dom u Bedfordu, oko 80 km sjeverno od Manhattana, gdje je pregledala eksplozivno sredstvo, pronađeno u poštanskom sandučiću, nakon čega su ga policijski stručnjaci detonirali u obližnjem šumarku.

Bombu je pronašao zaposlenik, odnio je u šumu i potom nazvao policiju.

Policija je u međuvremenu priopćila da je pokrenula "sveobuhvatnu istragu" te da je slučaj predan FBI-jevu odjelu za terorizam.

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je, ne ponudivši dokaze, da su žene koje su prosvjedovale protiv nominacije Bretta Kavanaugha u Vrhovni sud "platili Soros i drugi".

Povlačenje optužbi

U najnovijem slučaju republikanski kongresmen Matt Gaetz na Twitteru je spekulirao o tome da je Soros platio latinoameričkim ženama i djeci koji su se pridružili karavani migranata koja se kreće prema SAD-u.

Otvoreno društvo zanijekalo je davanje potpore karavani, a zastupnik je potom povukao optužbe. 

Soros, američki filantrop mađarskog podrijetla, nailazi na oštre kritike mađarske vlade koja je svojim žestokim stajalištem natjerala njegovu zakladu da premjesti svoje sjedište iz Budimpešte u Berlin, optužujući bez argumenata Sorosa, jednog od najvećih liberalnih donatora u svijetu, za pomaganje migrantima.  

Pročitajte više