Zvonimir Šostar na slobodi. Cijena? Sitnica - tri miljuna kuna

Foto. FAH

ZVONIMIR ŠOSTAR, bivši bliski suradnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u četvrtak je pušten iz istražnog zatvora u Remetincu.

Zagrebački Županijski sud pustio je na slobodu bivšeg pročelnika Ureda za zdravstvo grada Zagreba nakon što je Šostar položio tri mlijuna kuna jamčevine. U tom je iznosu stavljena sudska zabilježba na nekretnine kojima osumnjičenik jamči kako neće utjecati na svjedoke niti ometati istragu.

Šostar je pritvoren prije gotovo dva mjeseca zbog zloporabe položaja i ovlasti. Osumnjičen je da je, koristeći se svojom pročelničkom funkcijom privatnim tvrtkama od 2006. do polovice 2013. omogućavao poslove čišćenja u zagrebačkim sportskim dvoranama iako većina tih poslova nije bila potrebna ili uopće nije obavljena. Na taj je način iz gradskog proračuna izvučeno više od 38 milijuna kuna. Afera je nazvana Suhi led zbog metode čišćenja koja se koristi u održavanju klimatizacijskih uređaja, a Šostara se sumnjiči da je od privatnika koje je angažirao dobijao mito.

Uoči pritvaranja, Šostar je bio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Uz njega su u aferi Suhi led osumnjičeni i njegova nekadašnja stručna suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar te direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonja.

"Sudac istrage je prvo tražio 5 milijuna jamčevine za moga klijenta Zvonimira Šostara i zabranu obavljanja funkcije ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na što smo se žalili jer je Šostar osumnjičen za djela dok je bio pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo. Vijeće Županijskoga suda ukinulo je zabranu obavljanja ravnateljske dužnosti i odredilo visinu jamčevine na tri milijuna kuna. USKOK se žalio ali je Vijeće odbacilo njihovu žalbu, promijenili smo oblik polaganja jamčevine i Zvonimir Šostar je u četvrtak iza 19 sati napustio istražni zatvor u Remetincu", za Index je izjavio Šostarov odvjetnik Vladimir Terešak.

Pročitajte više