"Sotonina majka"- eksploziv kojim se služe teroristi, a čija je izrada jednostavna "poput pečenja kolača"

Foto: 123rf

ONO što zabrinjava mnoge što se tiče bombaških napada koje provode teroristi jest lakoća kojom se mogu napraviti eksplozivi u kućnoj radinosti.

Sastojci potrebni za izradu eksploziva TATP mogu se kupiti u svim bolje opremljenim farmaceutskim prodavaonicama i ljekarnama, a znanstvenik Jimmie rekao je kako je njegova priprema jednostavna poput pečenja kolača.

Istraga će tek pokazati o kakvim se eksplozivima radilo pri današnjem napadu na Bruxelles, no činjenica je da parški istražitelji i dalje slažu slagalicu i pokušavaju riješiti misterij napada. Pritom je jedno od najvažnijih pitanja koji je eksploziv korišten tijekom pariškog masakra.

Pariški tužitelj Francois Molins rekao je reporterima 14. studenog kako je sedam od osam napadača aktiviralo eksplozive napunjene šrapnelom u svojim prslucima, koji su se pobrinuli da uz samoubojice strada i maksimalan broj slučajnih prolaznika.

Jednostavna izrada

Ključni je sastojak takvih ekspoiva triacetni triperoskid, skraćenog naziva TATP, koji dolazi u obliku kristalnog praška, objasnio je Molins.

Sastojak je vrlo lako izraditi, teško ga je uočiti, a izrazito je nestabilan. Dovoljan je tek lakši udarac kako bi TATP eksplodirao snagom 80 posto jačom od prosječnog TNT eksploziva, zbog čega je među teroristima koji ga izrađuju dobio nadimak "Sotonina majka".


Sastojci potrebni za izradu eksploziva mogu se kupiti u svim bolje opremljenim farmaceutskim prodavaonicama i ljekarnama.

"TATP se može lako pripremiti u podrumskom laboratoriju, koristeći lako dostupne materijale. Prilikom pripreme, lako se možete dići u zrak", piše portal GlobalSecurity.

Istraživač eksploziva sa Sveučilišta na Rhode Islandu Jimmie Oxley kazao je kako je izrada TATP-a vrlo jednostavna, "kao da pečete kolač".

Pročitajte više