"Spajanje dječje bolnice Srebrnjak sa Svetim duhom donijet će više štete nego koristi"

RAVNATELJ Bolnice za dišne bolesti djece i mladeži Srebrnjak u Zagrebu dr. Boro Nogalo upozorio je danas kako ukidanje te bolnice nije nužno, te da će taj potez donijeti više štete nego koristi.

"Ako izgubimo bolnicu, roditelji će za vrhunsku dijagnostiku i liječenje morati u privatne zdravstvene ustanove. Možda je upravo to nekome cilj" rekao je Nogalo na danas održanoj konferenciji za novinare, nakon što je iz Ministarstva zdravstva stigla vijest o spajanju te bolnice sa Kliničkom bolnicom Sveti Duh.

Roditelji će biti prepušteni sami sebi ili će liječenje djece plaćati u privatnim klinikama

Ravnatelj Nogalo, predsjednik Upravnog vijeća bolnice dr. Miran Martinac i stručnjaci sa Srebrnjaka dr. Mirjana Turkalj i prof.dr. Mladen Merćep upozoravaju  da bi najavljeno spajanje preusmjerilo oko 50.000 pacijenata sa Srebrnjaka u bolnicu Sveti Duh, koja ionako ima svoje predugačke liste čekanja i uopće nema odjel pedijatrije, pa ostaje posve nejasno kako bi roditelji liječili svoju djecu. Roditelji će biti prepušteni sami sebi ili će liječenje svoje djece masno plaćati u privatnim klinikama, upozoravaju liječnici sa Srebrnjaka.

Ravnatelj Nogalo tvrdi da tvrdnja Ministarstva zdravstva da će se spajanjem bolnica uštedjeti milijun kuna na plaćama ravnatelja i zamjenika uopće nije točna, te podsjeća da je bolnica na Srebrnjaku gradska bolnica, a u takvima su koeficijenti za plaće manje nego u kliničkim, odnosno državnim zdravstvenim ustanovama. "Spoji li se Srebrnjak s KB Sveti Duh, narast će koeficijenti plaća ljudi koji su sad na čelnim pozicijama, pa ne samo da neće biti uštede, nego će to državu koštati najmanje još dodatnih 40.000 kuna" tvrdi dr. Nogalo.

Spajanje bolnica ugrozit će i projekt razvoja translacijske medicine na Srebrnjaku

Najavljeno spajanje bi, uz to, moglo ugroziti 39 milijuna eura vrijedan projekt - Centar kompetencije za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, za koji sredstva trebaju stići iz europskih fondova. Ministarstvo zdravstva je isprva, kako ističe Nogalo, podržalo taj značajan projekt, no posljednjih nekoliko dana iz usta državnog tajnika Dražena Jurkovića stižu oprečne izjave, koje čak tvrde da bolnica na Srebrnjaku "eksperimentira sa djecom". Ta je izjava užasnula i iznenadila sve u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Miran Martinac upozorava da bi pitanje projekta translacijske medicine trebalo izdvojiti iz sukoba Grada i Ministarstva zdravstva oko spajanja bolnica, te je ocijenio da je to još jedan ju nizu sličnih napada i pritisaka na Dječju bolnicu Srebrenjak, kojom se dovodi u pitanje etički i stručni kredibilitet bolnice, ali i projekt translacijske medicine.

Pročitajte više