Španjolac ubio djevojku nakon što ga je odbila na televiziji

ŠPANJOLSKE vlasti su uhitile 30-godišnjeg Ricarda Antonija Navarra pod sumnjom da je u nedjelju navečer ubio svoju 30-godišnju bivšu djevojku Svetlanu Orlovu, nedugo nakon što je u televizijskom talk-showu odbila njegov poziv da ponovno živi s njim.

Navarro, rodom iz Alicantea, sudjelovao je u TV-emisiji "El Diario de Patricia" koja se emitira na TV-postaji Antena 3 (u suvlasništvu RTL Grupe). Emisiju  inače redovno gleda 2 milijuna Španjolaca.

Orlova, ruska državljanka koja osam godina živi u Španjolskoj i ima kći s drugim muškarcem, je 14. studenog pozvana u studio ne znajući kako su producenti Antene 3 stupili u kontakt s njenim bivšim momkom. Navarro je iznenada došao pred nju nudeći joj pomirenje, kleknuo i ponudio joj zaručnički prsten.

"Ti si mi sve. Bez tebe sam ništa. Želim s tobom zauvijek živjeti", rekao je Navarro Orlovoj na čijem se licu vidjela neugoda. Orlova je nakon toga šutjela, a na inzistiranje voditeljice Patricije Gaztanage je samo kratko rekla "ne".

Za to je postojao valjani razlog, s obzirom da je Navarro 31. listopada osuđen na 11 mjeseci zatvora zbog obiteljskog nasilja, a istovremeno je dobio i sudski nalog kojim se zabranjuje približavanje na manje od 500 m od Svetlane Orlove. Međutim, kako navode španjolski mediji, kazna je bila uvjetna, a policija jednostavno nije znala za Navarrovo prebivalište pa mu nije mogla uručiti presudu niti nalog.

U nedjelju navečer je Orlova pronađena ubodena nožem u liftu ispred svog stana . Dan kasnije je preminula, a Navarro je uhićen pod sumnjom da je počinio zločin i otada se nalazi u pritvoru. Navarrov odvjetnik Jorge Roman tvrdi da je njegov klijent u trenutku ubojstva boravio u obiteljskoj kući.

Na TV-kuću i njene producente se sručila lavina kritika i optužbi za posredno suučesništvo u okrutnom zločinu. Glasnogovornici emisije tvrde da je par "izgledao romantično" te da im se činilo da su se rastali "zbog financijskih razloga, a ne zbog kućnog nasilja". Nadalje se tvrdi kako španjolski zakoni "štite privatnost" te da nisu mogli znati da je jedan od sudionika emisije osuđen za zlostavljanje.

Baldomero Limon, čelnik produkcijske kuće Boomerang tvrdi da njegova tvrtka ne snosi  odgovornost za tragične događaje, iako dodaje da su neki od njegovih uposlenika "na svoju ruku" pokušali doći u kontakt s rodbinom ubijene u Rusiji.

S njim se ne slaže Ana Maria Perez del Campo, čelnica španjolske Federacije razvedenih i rastavljenih žena, rekavši kako je neprihvatljivo za TV-emisiju da na prevaru gosta natjera da se suoči sa svojim zlostavljačem, a da ih poslije nije briga za eventualne posljedice.

Inače, najpoznatiji slučaj ubojstva vezan uz televizijske talk-showove se zbio nedugo nakon što je u ožujku 1995. godine u američkoj emisiji "Jenny Jones Show" homosekusalac Scott Amedure pred TV-kamerama svom najboljem prijatelju Jonathanu Schmitzu priznao da je zaljubljen u njega. Vidno uzrujani Schmitz, koji je očekivao da će ga u emisiji predstaviti tajanstvenoj obožavateljici, je tri dana kasnije sačmaricom ubio Amedurea te danas služi 25-50 godina za ubojstvo na mah. Protiv producenata je rodbina ubijenog podigla tužbu, ali je presuda o isplati 21 milijun dolara kasnije oborena na žalbenom sudu.

D.A.

Foto: Russia Today

Pročitajte više