Španjolci najavili masovne prosvjede zbog uvjetne slobode optuženima za silovanje

Foto: EPA

SUD u sjevernom gradu Navarri odlučio je pustiti na uvjetnu slobodu petoricu muškaraca optuženih za grupno silovanje jedne djevojke prije dvije godine, nakon čega su brojne organizacije najavile masovne ulične prosvjede.

Muškarci iz južnog grada Seville optuženi su da su 2016. tijekom proslave San Fermin, poznate po trčanju pred bikovima gradskim ulicama, noću silovali djevojku dok je bila u alkoholiziranom stanju. Prije dva mjeseca osuđeni su na zatvorske kazne od devet godina za zlostavljanje, ali ne i za silovanje, što je izazvalo prosvjede na ulicama Navarre. Od vlade je zatraženo da promijeni kazneni zakon.

"Čopor"

Muškarci su komunicirali preko aplikacije WhatsApp u grupi nazvanoj „Čopor“ (La Manada), po čemu je slučaj dobio ime. Razmjena njihovih poruka korištena je kao dokaz u sudskom postupku. 

I obrana i tužiteljstvo bili su najavili tužbu pa će slučaj završiti na Vrhovnom sudu. Presuda od devet godina nije pravomoćna. Muškarci su dvije godine bili u pritvoru pa ih je sud u gradu Navarri, gdje se dogodilo navodno silovanje, pustio na uvjetnu slobodu procijenivši da ne postoji opasnost od bijega do okončanja slučaja.

Pritvor mogu napustiti ako uplate jamčevinu od po 6000 eura, izvijestile su novine El Mundo.

Pozivi na masovne prosvjede

Nedugo nakon što je objavljena vijest, počele su reakcije i prva pozivanja na masovne prosvjede.

„Izađe li 'Čopor' van, okupirat ćemo ulice“, poručile su aktivistice Teresa Lozano i Zua Méndez preko društvenih mreža. Platforma 8M, koja je 8. ožujka, na Dan žena, izvela na ulice stotine tisuća osoba diljem Španjolske, rekla je novinskoj agenciji EFE kako je spremna sazvati prosvjede.

„Nećemo ostati u kućama, slijedit će veliki odgovor ulice. Vidjet ćemo ovaj vikend što ćemo napraviti“, rekla je jedna neimenovana predstavnica te platforme. "Njihovim puštanjem na slobodu poslana je poruka ženama da su nezaštićene od seksualnih napastovanja muškaraca", rekla je druga osoba iz Platforme 8M. 

Odvjetnik četvorice od petorice osuđenih izjavio je u četvrtak da je njihovim puštanjem na uvjetnu slobodu „zadovoljena pravda“. „Kada jedan neovisni sud riješi nešto neovisno od ikoga to znači da je odluka pravedna“, rekao je odvjetnik Augustín Martínez Becerra za španjolsku agenciju Europa Press. Rekao je kako njegovi klijenti „u najkraćem mogućem roku“ mogu prikupiti novac za jamčevinu.

Pročitajte više