Španjolska bliže novim izborima, pregovori socijalista i Podemosa bez rezultata

ŠPANJOLSKA se danas približila prijevremenim izborima nakon što dvije lijeve stranke, vladajući socijalisti i manji Unidas Podemos, nisu postigle sporazum o formiranju vlade baš kao ni prije dva mjeseca.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza na izborima je u travnju dobila najviše glasova, no nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade. Ako do 23. rujna ne dobije podršku ostalih stranaka, Španjolci će na nove izbore u studenom.

Pregovori 

PSOE i njemu srodna stranka Unidas Podemos jučer su održali sastanak u Madridu, no nakon gotovo pet sati razgovora iza zatvorenih vrata njihova stajališta bila su čak međusobno udaljenija nego u lipnju.

PSOE odbija koalicijsku vladu pa je Unidas Podemosu ponudio mjesta u državnim institucijama, ali ne i u vladi i ministarstvima. U lipnju im je ponudio tri ministarstva, što su oni odbili, smatrajući da je nedovoljno. To im sada više ne nudi.

Stajalište Podemosa 

Unidas Podemos danas je nakon sastanka ustvrdio da PSOE i ne želi postići sporazum, već odvesti Španjolsku na nove izbore. Tvrde da je Sánchez već počeo predizbornu kampanju i napominju kako su već učinili mnoge ustupke, poput onoga da njihov čelnik Pablo Iglesias ne bude u vladi.

PSOE želi da Unidas Podemos na potencijalnom glasanju o vladi, koje će se održati u parlamentu prije 23. rujna, podrži njegovu manjinsku vladu. Unidas Podemos to odbija osim ako mu ne bude omogućeno sudjelovanje u budućoj vladi.

Obje strane rekle su kako će nastaviti razgovore idućih dana, no sudeći prema današnjim izjavama, dogovor nije izgledan.

Pročitajte više