ŠPANJOLSKA: ISHOD IZBORA MOGAO BI OVISITI O POČINITELJIMA NAPADA U MADRIDU

Vijest da je 60 sati nakon napada na željezničke postaje u Madridu i 12 sati pred parlamentarne izbore uhićeno pet osoba, troje Marokanaca i dva Indijca, mogla bi utjecati na ishod nedjeljnih izbora jer birači žude za spoznajom o tome tko stoji iza najvećih terorističkih napada ikada u zemlji i pogibije 200 ljudi.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Angela Acebesa, neki od uhićenih bi mogli biti povezani s islamskim militantnim skupinama u Maroku, što dodatno pojačava nagađanja da iza napada stoji teroristička mreža al-Qaida.

"Jedan ili dvojica uhićenih možda su povezani s marokanskim militantnim skupinama", rekao je Acebes na konferenciji za novinare u subotu navečer. Upozorio je, međutim, da je prerano išta tvrditi sa sigurnošću jer je istraga tek na početku.

Petoricu uhićenih se sumnjiči za prodaju i falsificiranje mobilnog telefona i SIM kartice pronađene u ruksaku s neeksplodiranom bombom.

Vlada je došla na žestoki udar kritika jer je požurila s osudom ETA-e, iako su analitičari odmah ukazali da napadi imaju prepoznatljiv rukopis islamskih ekstremista.

Acebes je pak novinarima kazao da istraga o mogućoj umiješanosti baskijske separatističke organizacije i dalje ostaje otvorena.

Dok je Acebes govorio, pred sjedištem vladajuće desne Narodne stranke premijera Josea Marie Aznara okupilo se oko 5.000 prosvjednika, koji su tražili istinu o napadima koji su 11. ožujka pogodili španjolski glavni grad.

(Hina) xvk ydv

Pročitajte više