Španjolska odaje počast žrtvama napada u Madridu

CIJELA Španjolska zaustavila se na trenutak u petak točno u podne u znak počasti žrtvama bombaških napada na četiri prepuna vlaka u četvrtak u Madridu.

Odavanje počasti šutnjom u nekim je dijelovima zemlje trajalo pet, a u nekim petnaest minuta. Nakon toga su se Španjolci vratili svojim dnevnim obavezama, dan nakon najtežeg terorističkog napada koji je pogodio Europu u posljednjih 15 godina.

Promet je zaustavljen, a vozači su stajali pored svojih automobila na glavnoj madridskoj aveniji Paseo de la Castellana. U bolnici Gregorio Maranon, gdje je prevezna većina žrtava, osoblje je stajalo na bolničkim stepenicama iza španjolske zastave.

Gotovo 200 mrtvih u eksplozijama u četvrtak bilo je iz 11 zemalja, a među njima je bilo najviše Španjolaca, izjavio je u petak španjolski premijer Jose Maria Aznar.

Osim Španjolaca, u ovim su napadima život izgubila tri Peruanca, dva državljana Hondurasa, dva Poljaka, jedan Čileanac, jedan Kubanac, Ekvadorac, državljanin Gvineje Bisau, Francuz, Marokanac i Kolumbijac.

Najmanje 198 ljudi je poginulo, a 1.463 su ranjena. Istražitelji pokušavaju utvrditi tko je odgovoran - baskijski separatisti ili muslimanski militanti.

Mnogi ozlijeđeni također su iz drugih zemalja. Latinskoamerički imigranti tražili su u četvrtak svoje rođake po bolnicama.

Aznar je rekao da će imigrantima pogođenim ovom katastrofom, kojima nije reguliran status, biti ponuđeno španjolsko državljanstvo, te da je glede toga već dao upute ministarstvu unutarnjih poslova.

On je izjavio da nikakva "manjina fanatika" neće spriječiti Španjolce da izađu na opće izbore u nedjelju. Izrazio je nadu da će se izbori održati u koliko je moguće normalnom ozračju

"Niti jedna manjina fanatika neće oduzeti...slobodu odlučivanja španjolskim građanima", rekao je Aznar na konferenciji za novinare.

Pročitajte više