Španjolska vlada odobrila homoseksualni brak

ŠPANJOLSKA vlada socijalista odborila je u petak prijedlog zakona kojim se homoseksualcima dopušta sklapanje brakova i posvojenje djece.

Nacrtom zakona se istospolni parovi izjednačuju s heteroseksualcima u pitanjima kao što su posvojenje djece, nasljeđivanje, mirovine, razvod i stjecanje španjolskog državljanstva kroz brak s državljanima te zemlje.

Zakon bi trebao ukinuti "neopravdanu diskriminaciju milijuna homoseksualaca koji su trpjeli stoljećima", rekao je premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero dodavši da oni više neće biti "građani drugog reda".

Vladino zeleno svjetlo neki ocjenjuju elementom "socijalne revolucije" vlade premijera Zapatera koja je, nakon što je prije pet mjeseci preuzela vlast, pokrenula kampanju protiv nasilja nad ženama i za ozakonjenje eutanazije.

U Španjolskoj, u kojoj se 80 posto stanovništva izjašnjava katolicima, crkva se žestoko protivila ozakonjenju istospolnih zajednica kao i oporbena konzervativna narodna stranka.

Socijalisti nemaju apsolutnu većinu u parlamentu i moguće je, da nakon današnje odluke prijedlog zakona pretrpi određene izmjene prije nego li ga odobri parlament.

Ako bi zakon ipak prošao, Španjolska bi postala druga zemlja u svijetu nakon Nizozemske koja bi istospolnu bračnu zajednicu izjednačila s heteroseksualnom. Dio zapadnoeuropskih zemalja omogućuje naime registraciju homoseksualnih parova ali im ne daje status braka. Belgija pak dopušta sklapanje homoseksualnih brakova, ali ne i posvojenje djece.

Istospolne brakove legalizirale su neke kanadske države te američka država Massachusetts.


Pročitajte više