ŠPANJOLSKI ASTRONAUT POUČAVAT ĆE ŠKOLARCE IZ SVEMIRA

Španjolski astronaut Pedro Duque koji je u ponedjeljak stigao na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) davat će španjolskim učenicima satove iz fizike iz svemira, priopćio je ruski centar za kontrolu svemirskih letova (Tsoup) u Koroliovu nedaleko od Moskve. L

Pedro Duque moći će zahvaljujući radijskoj vezi izravno razgovarati sa španjolskim učenicima, javlja Tsoup.

Španjolski će astronaut pokazati kako se u bestežinskom stanju ponašaju tri zakona dinamike koje je formulirao Isaac Newton. Tijekom leta načinit će se snimci koji će se u obliku filma prikazivati na satima fizike u španjolskim školama.

Španjolski astronaut i članovi posade, Rus Aleksandar Kaleri i Amerikanac Michael Foale, "izvrsno se osjećaju", dodala je službena predstavnica Tsoupa Vera Medvedkova.

Pedro Duque trebao bi u utorak početi s radom na znanstvenom programu, tijekom kojega će izvesti dvadeset četiri pokusa s područja biologije, medicine, fizike, tehnologije i prosvjete, istaknula je Medvedkova. Španjolski će astronaut napose istraživati ponašanje vinskih mušica u bestežinskim uvjetima.

Pedro Duque bit će u svemiru tjedan dana, a na Zemlju će se vratiti 28. listopada, kada će se spustiti u kazahstansku stepu zajedno s članovima stare posade Amerikancem Edwardom Luom i Rusom Jurijem Malenčenkom, dok će Kaleri i Foale ostati na ISS-u sljedećih šest mjeseci.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više