Španjolski sudac Garzon predavat će o terorizmu u SAD

Najpoznatiji španjolski sudac Baltasar Garzon, koji vodi niz istraga protiv islamističkih militanta, zatražio je devetomjesečni dopust kako bi u Sjedinjenim Državama mogao držati predavanja o terorizmu.

Sudac Vrhovnog suda Garzon želi predavati i istraživati na Pravnom fakultetu sveučilišta u New Yorku i tamošnjem Centru španjolskog kralja Juana Carlosa I., doznaje se na sudu. Dopust bi mu trebao početi teći 1. ožujka.

Španjolska radio postaja Cadena Ser objavila je da Garzon ne planira napustiti svoju dužnost na Vrhovnom sudu, koju će privremeno obnašati drugi sudac. Nije, međutim, jasno kako će se njegovo odsustvo odraziti na istrage koje vodi.

Drugi sudac vodi istragu o terorističkom napadu u Madridu 11. ožujka u kojem je poginula 191 osoba, no Garzon (49) optužio je nekoliko pripadnika al-Qaide za niz kaznenih djela, uključujući napade 11. rujna 2001. na SAD.

Svjetski poznat postao je 1998. kada je osigurao uhićenje u Londonu bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta i neuspješno tražio njegovo izručenje zbog zločina protiv čovječnosti.

(Hina) xzt ydgk

Pročitajte više