SPISI ARTHURA CONANA DOYLEA NA DRAŽBI ZA 2 MILIJUNA FUNTI

Otkrivena je izgubljena kolekcija privatnih spisa Sir Arthura Conana Doylea, autora Sherlocka Holmesa, javlja BBC u srijedu.

Spisi i drugi predmeti uključuju i skicu Sherlocka Holmesa iz romana ?A Study in Scarlet?, u kojem se taj lik prvi put pojavljuje.

Dokumenti otkriveni u uredu londonske odvjetničke kuće nestali su prije 40 godina tijekom parnice oko Doyleove imovine. Kolekcija se procjenjuje na oko 2 milijuna funti, a bit će izložena od svibnja u aukcijskoj kući Christie's, prije nego što bude stavljena na dražbu.

Kolekcija od 3000 predmeta uključuje privatna pisma, bilješke i rukopise ? od kojih 80 posto nikad nije objavljeno. Tu su i osobni predmeti prikupljeni s Doyleova pisaćeg stola nakon njegove smrti 1930. godine.

Skica Sherlocka Holmesa iz romana ?A Study in Scarlet?, na kojem je originalni naslov ?A Tangled Skein? prekrižen, mogla bi se prodati za 150.000 funti.

Kolekcija će biti izložena 14. svibnja, a dražba će se održati 5 dana kasnije.

Jane Flower, konzultantica za rukopise za Christie's, izjavila je da se spisi prvi put spominju u biografiji Conana Doylea autora Johna Dicksona Carra iz 1949. godine.

?Do sada se nije znalo gdje se nalazi ovaj materijal i zbog toga ne postoji nijedna moderna biografija ovog književnika. Znanstvenike i ljubitelje Sir Arthura Conana Doylea dugo je intrigirala lista piščevih osobnih spisa objavljena u biografiji John Dickson Carra?, izjavila je Flower.

Tom Lamb, voditelj odjela za knjige i rukopise u kući Christie's, dodao je kako je otvaranje desetine velikih kartonskih kutija, u kojima se arhiv nalazio od 1960-ih, bio trenutak "kad su me prošli takvi žmarci kakve nikad neću zaboraviti?.

Kolekcija obuhvaća pisma od brata i sestre, kao i od javnih ličnosti poput Winstona Churchilla, Oscara Wildea, Bernarda Shawa, P. G. Wodehousea i američkog predsjednika Theodorea Roosevelta.

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više