Splićani prosvjedovali zbog arsena i nikla u zraku: "Želimo život bez otrova"

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

STANOVNICI splitskog kvarta Brda su danas ponovno prosvjedovali protiv onečišćenja zraka. Prosvjedi su potaknuti rezultatima mjerenja koji su pokazali veliku količinu arsena i nikla u zraku. Prosvjednici su se okupili kraj ulaza Sjevernu luku, javlja Dalmatinski portal

"Lučka mafijo, gotovo je, gotovo", bio je jedan od povika koji su se često skandirali. Prosvjednici su hodali pod velikim transparentom "Dok nas truju sile zla, čuvat ću te ja i slični meni". Zaustavili su promet, pjevali domoljubne pjesme i prozivali inspekciju, Ministarstvo zdravstva i Lučku upravu.

Već godinama upozoravaju na zagađenje

"Želimo život bez otrova, samo želimo normalno disati", poručila je jedna od prosvjednica. Prozivali su i Bojana Ivoševića, zamjenika splitskog gradonačelnika Ivice Puljka. "Nije njegova nadležnost?! Pa čiji je ovo grad? Naš!" jasan je bio jedan od sudionika okupljanja. 

Prosvjednici su izlazili ususret javnom prijevozu tako da su se svi autobusi mogli nesmetano kretati. Stanovnici Brda već godinama upozoravaju na zagađenje zraka, pogotovo kada puše vjetar koji raspršuje čestice, zbog čega moraju zatvarati prozore svojih stanova i kuća, a ako su vani, obavezno staviti maske i naočale.

Tvrde da je dosta njihovih susjeda umrlo od karcinoma, brojni se liječe od te opake bolesti, a djeca im tijekom posebnih vremenskih prilika ne smiju izlaziti iz kuća. Do danas su organizirali nekoliko prosvjeda, a tijekom jednog su blokirali promet na križanju Solinske ulice i Vranjičkog puta.
 

Pročitajte više