Split: Diokom ponovno nije prodan

NA TRGOVAČKOM sudu u Splitu danas je bilo predviđeno otvaranje ponuda za kupnju preostalog dijela nekretnina splitske tvrtke Diokom u stečaju, no nitko se nije javio na natječaj na kojemu su se kao cjelina prodavali zapadni dio kompleksa na Brodarici u Splitu, pogon u Benkovcu i maloprodajna mreža diljem Hrvatske.

Prije mjesec i pol dana te su se nekretnine nudile za 6 milijuna i 250 tisuća eura, a na drugom su se pokušaju ponude prikupljale bez početne cijene. Potencijalni kupac mora pritom ispuniti i uvjet da zadrži svih tisuću radnika koliko ih je ostalo u tvrtki nakon proglašenja stečaja prije nešto više od tri godine i to na određeno vrijeme od godinu dana.

U navedenom roku, također, niti jedan radnik ne smije biti proglašen tehnološkim viškom. Upravo u tome stečajni upravitelj Diokoma Frane Krišto, kako je rekao, vidi glavni razlog zašto prodaja nije uspjela iako su svi ponuđeni prostori iznimno atraktivni.

Potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević novinarima je danas kazao da je sudbina radnika Diokoma nakon današnjeg, drugog pokušaja prodaje neizvjesnija nego ikad jer se "prodaja nekretnina nikada neće ostvariti, a vjerovnici ne prihvaćaju ni plan za preustroj koji je početkom godine predložio stečajni upravitelj Krišto". Taj bi plan omogućio nastavak proizvodnje u Diokomu čime bi bila osigurana i egzistencija sadašnjih radnika, a mogli bi se vraćati i dugovi.

Međutim, kazao je Matijašević, kako taj plan nije prihvaćen, preostaje jedino prodaja vrijedne imovine opterećene velikim potraživanjima, s ukupno 170 milijuna kuna. Od toga 67 milijuna otpada na državne ustanove i fondove. Stoga glavnim krivcem za stanje u kojemu se našla ta tvrtka Matijašević drži državne dužnosnike na čelu s potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićen koji su obećavali da će se država odreći svojih potraživanja u korist preustroja poduzeća što, međutim, nije učinjeno, pa ni radnici ne mogu ostvariti svoja potraživanja.

Iako, upravo zahvaljujući vrijednosti imovine koju posjeduje, Diokom ne može biti likvidiran, Matijašević upozorava i kako je cijena po kojoj se nekretnine prodaju daleko ispod njihove vrijednosti. Poduzetnik Željko Kerum kupio je tako nedavno za šest milijuna eura veći dio kompleksa na Brodarici.

Po riječima stečajnog upravitelja Frane Krište, skupština vjerovnika Diokoma održat će se za mjesec dana i tada će se donijeti odluka o daljnjem načinu provođenja stečaja.

Pročitajte više