Split: izložba "3D model splitske povijesne jezgre"

U povodu 25. obljetnice upisa Splita na Unescovu listu svjetske baštine, u Splitu je večeras u novim prostorijama Etnografskog muzeja u Dioklecijanovoj palači otvorena izložba "3D model splitske povijesne jezgre istočni dio" .

Izloženo je 15-ak velikih panoa s trodimenzionalnim prikazom stare gradske jezgre u postojećem stanju, a na otvaranju je predstavljen i računalni 3D model povijesne jezgre iz kojega su izloženi panoi nastali. Autor računalnog programa i izloženih panoa je Darko Rom.

Organizator je izložbe Služba za gradsku jezgru splitskog gradskog Poglavarstva. Računalni model predstavlja trodimenzionalnu simulaciju postojećeg stanja u splitskoj povijesnoj jezgri koji omogućava da se prije intervencije u prostor sagleda kako bi to izgledalo.

Ravnatelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Joško Belamarić je ukazao na vrijednost Romova rada, koji omogućava stručnjacima koji se bave intervencijama unutar zaštićenog spomenika kulture, bilo da se bave arheološkim iskapanjima, rekonstrukcijom, gradnjom ili osvjetljavanjem, da vide kako bi planirani zahvat izgledao.

Taj računalni model za sada obuhvaća samo istočni dio spomeničke jezgre, no predviđeno je da se načini i za jezgru u cjelini, najavio je splitski gradonačlnik Miroslav Buličić, koji se pohvalno izrazio o projektu kao sastavnom dijelu nastojanja splitskih gradskih vlasti za revitalizaciji Dioklecijanove palače i cijele spomeničke baštine u gradskom središtu.

Veleposlanica Republike Hrvatske pri Unescou Neda Ritz kazala je kako Split može biti ponosan što je njegova povijesna jezgra upisana na listu svjetske baštine zajedno s Plitvičkim jezerima i Dubrovnikom prije 25 godina, samo godinu nakon utemeljenja te liste. Ta tri lokaliteta su među prvih 15 upisanih, a danas ih je na Unescovoj listi više od 780, rekla je Neda Ritz.

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više