Split: Izvedena prva dramska ovogodišnjeg Splitskog ljeta

U Dioklecijanovim podrumima u Splitu uprizorena je večeras "Antigona, kraljica u Tebi", Tonča Petrasova Marovića, prva dramska premijera ovogodišnjeg jubilarnog 50. Splitskog ljeta, u režiji Matka Raguža i sa Zojom Odak u naslovnoj ulozi.

Polusatno zakašnjenje početka predstave nije nimalo smanjilo oduševljenje kojim je splitska publika prihvatila osvježenu izvedbu djela jednog od najznačajnijih splitskih književnika posljednjih 50-ak godina čija je "Antigona" prvi put na splitskoj kazališnoj smotri postavljena još davne 1981. godine. Kao i onda, kada je označila veliki iskorak u dramskoj koncepciji Splitskog ljeta, i danas je splitskoj kazališnoj sceni donijela dašak novog, ustvrdili su stručnjaci koji nisu krili ushit večerašnjim prikazom teksta o žrtvi u ime morala, o vječnom pitanju "biti ili vladati". U prvom redu "Antigona" je uspjela zahvaljujući nekonvencionalnoj režiji Matka Raguža te briljantnom tumačenju zahtjevne naslovne uloge prvakinje splitske drame Zoje Odak, koja je gotovo cijeli sat trajanja predstave proboravila na sceni.

Zaslužni su svakako i ostali sudionici ljudske drame o borbi s odgovorom na vječno pitanje "biti ili vladati", odnosno o ljubavi ili mržnji, koje je Tonči Petrasov Marović vješto uobličio u upečatljivo i nadasve zanimljivo djelo prepuno emocija, a to su Asja Jovanović u ulozi Antigonine sestre Izmene, zatim Jadranka Đokić kao mlada Antigona, Bruna Bebić - Tudor kao Manta, Andrijana Vicković kao Malanipa, te Nikola Ivošević, Milan Pleština, Ilija Zovko, Josip Zovko, Milivoj Beader, Marin Tudor i drugi.

Izvedbom Marovićeve "Antigone, kraljice u Tebi", postmoderne tragedije s elemetnima groteske, željela se naglasiti i poveznica s prvim Splitskim ljetom kada je izvedena klasična Sofoklova "Antigona", ali i dati obol velikanu splitske književnosti koji je, ne samo ovim djelom, uvelike zadužio splitski teatar.

Glazbu u predstavi, dva songa i niz atmosferskih kompozicija kojima su naglašavane situacije na sceni, potpisuje Tamara Obrovac. Scenski pokret osmislili su Jasna Frankić Brkljačić i Damir Klemenčić, dok scenografiju potpisuje Ozren Bakotić. Kostime su kreirale Doris Kristić i Elvira Ulip.

(Hina) xdstr yln

Pročitajte više