Split: Izvođači radova traže dogovor o nastavku izgradnje stanova POS-a

KOOPERANTI Dalkoninga, glavnog izvođača na izgradnji stanova POS-a na Brodarici u Splitu, pozvali su danas gradsku vlast da se s Ministarstvom prostornog uređenja i graditeljstva dogovori o nastavku radova, prekinutih prije 10-ak dana.

Predstavnici pet tvrtaka iz Splita i okolice, "Vibro-betona", "Ivanišević-gradnje", "Point-inžinjeringa", "Akvamonta" i "Rotmarine", održali su danas u Splitu konferenciju za novinare na kojoj su upozorili da prekid radova na tom velikom gradilištu s preko 400 stanova dovodi u pitanje opstanak nekih od izvođača i radna mjesta 300-tinjak zaposlenih.

Vlasnik tvrtke Vibro-beton Vlado Vuković rekao je da će se njegovih 55 radnika naći na Zavodu za zapošljavanje ako se za sedam dana radovi ne nastave.

"Ni nakon 20 dana mjerodavno ministarstvo i grad nisu s Dal-koningom našli rješenje i to se nama odbija o glavu. Ne samo da smo pustili ljude kućama, nego ćemo ovih dana najvjerojatnije napustiti i samo gradilište na kojemu su naši strojevi jer nitko ništa ne poduzima i nitko nam ništa ne govori, a nama iz dana u dan troškovi rastu, do te mjere da više ne možemo funkcionirati", rekao je u ime svih Vlado Vuković.

Željko Krstičević, direktor glavnog izvođača Dal-koninga, rekao je Hini da je problem u tome da dio cijene, koja se odnosi na komunalno opremanje objekata na Brodarici, netko treba platiti.

Po ugovoru, taj netko je ministarstvo, odnosno APN, a po pravnom tumačenju Državnog odvjetništva, takva odredba ugovora je u koliziji sa zakonom, rekao je Krstičević i dodao da bi tu obvezu trebala platiti jedinica lokalne uprave i samouprave, odnosno grad Split.

U međuvremenu, kaže Krstičević, razgovarali su predstavnici Ministarstva, odnosno APN-a i grada Splita i pokazalo se da taj dio komunalnog opremanja ni jedna strana nije spremna platiti.

Sad je pat pozicija, ali mi u Dal-koningu očekujemo da će se to riješiti u sljedećih par dana, kaže Krstičević.

Dal-koning tvrdi i da je investitor cijelog posla, što mu Ministarstvo graditeljstva osporava tvrdeći da je ono investitor.

Mediji su, izvješćujući ovih dana o problemu s izgradnjom POS stanova na Brodarici, javili da je Državno odvjetništvo donijelo mišljenje prema kojemu Dal-koning kao profitabilna tvrtka ne može biti investitor stanova POS-a. Državno odvjetništvo ističe kako zemljišno-knjižno stanje na Brodarici nije usklađeno sa stvarnim stanjem pa nije jasno kako je izdana građevinska dozvola. Navodi također da se prema zakonu Grad Split smatra obveznikom plaćanja infrastrukture. Time je, zaključuju mediji, potvrđeno i mišljenje Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva o nedovršenim poslovima oko upisa vlasništva nad nekretninama, o problemu plaćanja infrastrukture te o pitanju investitora.


Pročitajte više