Split: koncert i devetnica u povodu blagdana svetoga Dujma

U sklopu ciklusa koncerata duhovne glazbe u povodu velikog jubileja 1700 godina mučeništva Svetoga Dujma u splitskoj se prvostolnici večeras predstavio Gradski muški pjevački zbor "Brodosplit", jedan od najcjenjenijih hrvatskih zborova.

Pod ravnanjem prof. Vlade Sunka, predvođen solistima Ivanom Žitkom, Stjepanom Hrvatićem i Eduardom Grencom, zbor je izveo široki repertoar od majstora renesanse do skladatelja naših dana, obogaćen, sukadno prigodi, s nekoliko novih pjesama o Dujmu.

Kao i obično njihovim izvedbama posebnu su zanimljivost dale tradicionalne dalmatinske pučke pjesme, koje posebno njeguju, te djela velikana naše baštine poput Motovuljanina, Lukačića, Bajamontija..., za čije se promicanje u svojim nastupima zalažu.

Na devetnici u čast sv. Dujma, zaštitnika Splita i splitsko-makarske nadbiskupije misno je slavlje u splitskoj katedrali svetoga Dujma predvodio gospićko - senjski biskup Mile Bogović. Koncelebrirali su mu splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i 20-ak svećenika. Monsinjor Bogović u propovijedi je govorio o svjedočenju vjere u društvu istaknuvši kako "biti do kraja svjedok u vjeri zapravo znači biti mučenik, jer Crkva i danas ima vjernih svjedoka, a da ih nema mogla bi se rasformirati.

Tijekom misnoga slavlja pjevao je Mješoviti zbor franjevačke klasične gimnazije iz Sinja. Orguljašku pratnju pružila im je s. Zorislava Radić, a zborom je ravanao fra Stipica Grgat.

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više