Split: Lučka uprava ogradama i zaštitarima spriječila isplovljavanje trajekta SEMmarine za Supetar

LUČKA uprava spriječila je večeras u splitskoj trajektnoj luci ukrcaj putnika i vozila te isplovljavanje trajekta "Split Prvi" privatne brodarske kompanije SEM-marine koji je oko 21 sat trebao isploviti za Supetar na otoku Braču.

Prema riječima direktora SEMmarine Igora Lučića Lučka je uprava oko broda na vezu u luci postavila ograde i lance te zaštitare i time spriječila ukrcaj, a samim tim i isplovljavanje. Uprava je takav potez, prema Lučićevim riječima, obrazložila nepostojanjem koncesije za plovidbu na liniji Split - Supetar - Split.

Direktor SEMmarine, međutim, ne negirajući neposjedovanje koncesije, također tvrdi kako im nije bila namjera večeras krenuti s redovitom plovidbom na toj liniji za koju su od Županije splitsko - dalmatinske zatražili dodjelu koncesije, nego iskoristiti mogućnost iz Zakona o dužobalnoj plovidbi da obavljaju izletnički i turistički prijevoz dok ne dobiju odobrenje za tu liniju.

No, Županija je zahtjev za suglasnošću na dodjelu koncesije prema Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka uputila tek jutros, iako je, kaže Lučić, inicijativu za dodjelu koncesije i privatnom brodaru, njegova tvrtka pokrenula gotovo prije dvije godine, a zahtjev predala prije više od mjesec dana.

Lučić tvrdi kako je tu očito riječ o "podmetanju konkurencije, konkretno Jadrolinije, kojoj ne odgovara pojava još jednog brodara na toj najisplativijoj liniji na Jadranu". Vjeruje kako će se ljudi iz Lučke uprave koji su poduzeli tu, kako ju je nazvao, sramotnu akciju, sutra "posipati pepelom" i pružati razna tumačenja svojega ponašanja, ne samo večeras nego i tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, kada su na razne načine "maltretirali" posadu broda tražeći da se premještaju s veza na vez ili čekaju na uplovljenje u luku.

Poručio je kako je sve što SEMmarine radi u skladu sa zakonom, a tako će biti i ubuduće, nakon što odgovorni shvate tko je u pravu.

Iz Lučke uprave večeras nitko nije bio dostupan za izjavu.

Glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan potvrdila je kako je danas zaprimljen zahtjev Splitsko - dalmatinske županije za suglasnost za dodjelu koncesije, no, o tome će se Ministarstvo očitovati sutra.

Inače, trajekt "Split Prvi" na svoju prvu vožnju prema Supetru isplovio je jučer oko 18 sati na otoku Braču, a tada je iz SEMmarine najavljeno kako će od danas taj brod ploviti redovito na toj frekventnoj brodskoj liniji. U početku pet puta, a od 3. srpnja do 5. rujna, šest puta na dan.

Trajekt može primiti 500 putnika i oko 150 vozila.

Pročitajte više