SPLIT: MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA O BESPRAVNOJ GRADNJI

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević izjavio je danas u Splitu da 180 inspektora u cijeloj Hrvatskoj ne mogu sami riješiti problem bespravne izgradnje.

Međutim, dodao je, provodeći od prošle godine plan sustavne detekcije terena radi otkrivanja i sprječavanja bespravne gradnje u začetku, građevinski su inspektori u Hrvatskoj evidentirali više od 350 takvih slučajeva, a u njih 20 posto podnesen je zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole.

Ministar je danas u Splitu s gradonačelnikom Slobodanom Berošem razgovarao o problemu bespravne gradnje, izradi Generalnog urbanističkog plana i o Ekoprojektu Kaštelanski zaljev.

Kada je o Splitu riječ, koji je desetljećima pod velikim pritiskom doseljavanja, koje je i prouzročilo pojavu bespravne gradnje, veliki će se rezultati tek postići izradom Generalnog urbanističkog plana koji će omogućiti izradu detaljnih planova uređenja. Ministar je izrazio zadovoljstvo što je Split intenzivirao pripreme za izradu novog GUP-a. To će, uz donošenje paketa zakona o gradnji, prostornom uređenju i legalizaciji bespravnih objekata, Splitu omogućiti da odredi koji se bespravni objekti mogu legalizirati, uz plaćanje svih pristojba, a koji ne.

Inspektori do tada ne mogu postići puno, naglasio je Kovačević i dodao da je upravo slabost rada inspekcijskih službi do 2000. godine, do kada su bile u sastavu županije, među ostalim razlog zašto do danas nemamo evidentirane sve bespravno izgrađene objekte, a izrada evidencije tek je u tijeku.

Ministarstvo je u Splitu, obavijestio je ministar, otkrilo i dva slučaja nepoštivanja propisa o stupnju izgrađenosti koji je veći od dopuštenog dosadašnjim GUP-om, na Spinutu i predjelu Trumbićeva obala - Dražanac, za što su odgovorne same gradske službe. Ta dva detaljna plana stavljena su izvan snage.

Što se tiče ekoprojekta, ministar i gradonačelnik suglasili su se da se u načelu slažu oko svih bitnih točaka. Za ispust kod Stobreča, koji je izazvao prosvjede stanovnika toga mjesta, propisan je monitoring onečišćenja. U slučaju da onečišćenje prijeđe pripisanu veličinu odmah bi se krenulo u postavljanje biološkog pročišćivača, što su mještani i zahtijevali, bez obzira na to što to zakon, s obzirom na broj stanovnika, ne propisuje.

Na novinarsko pitanje o kaznenoj prijavi koju je Ministarstvo zaštite okoliša podnijelo protiv bivšeg splitskog gradonačelnika Ivice Škarića ministar je odgovorio da je kaznenu prijavu potpisao na temelju podataka koje mu je dala građevinska inspekcija.

Pročitajte više