SPLIT: O zaštiti od požara

Gradonačelnici i načelnici gradova i općina Splitskodalmatinske županije na današnjem sastanku u Splitu sa županijskim policijskim i vatrogasnim čelnicima izrazili su spremnost za suradnju i bolju organizaciju protupožarne zaštite u ovogodišnjoj sezoni.

U ovoj sezoni, kazao je župan Kruno Peronja, Županija će izdvojiti 1,7 milijuna kuna za zaštitu od požara, a ujedno će angažirati i 80 sezonskih gasitelja.

Na sastanku je dogovoreno da se organiziraju dojavne službe, te angažiraju pripadnici civilne zaštite ako to situacija bude zahtijevala.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Željko Ajduk istaknuo je kako je u protekle tri godine policija podnijela 49 prekršajnih prijava zbog neprovođenja aktivnosti iz Zakona o vatrogastvu. Od toga je, zbog neprovođenja mjera protupožarne zaštite, 40 prijava bilo podneseno protiv načelnika i gradonačelnika, prvenstveno na otocima, te devet prijava protiv zapovjednika DVD-a koji nisu provodili obučavanje vatrogasaca.

Do konca travnja, zaključeno je, općine i gradovi moraju dovršiti planove i procjene požarne opasnosti koje još nisu donijeli Split, Trilj, Supetar i Vrgorac, a do konca ovoga mjeseca moraju se pregledati svi deponiji smeća kako bi se smanjila mogućnost izbijanja požara.

Načelnik MUP-ova Inspektorata splitsko-dalmatinske PU Zoran Srzić istaknuo je manjkavost u broju gasitelja u prva dva sata požara, kada je za efikasno gašenje potrebno 100 do 150 ljudi. Naveo je da je lani 90 posto požara u toj županiji izbilo na zapuštenim privatnim zemljištima, a devet velikih požara prošle je godine zahvatilo 82 posto ukupne opožarene površine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

(Hina) xmerc ydd

Pročitajte više