Split: Održano ročište u stečajnom postupku nad "Neptunom"

NA TRGOVAČKOM sudu u Splitu danas je održano prvo ispitno i izvještajno ročište u stečajnom postupku nad 135 godina starom, najstarijom na Jadranu, riboprerađivačkom tvornicom Neptun iz Komiže.

Ukupan priznati dug prema vjerovnicima iznosi oko 40 milijuna kuna u što je uračunato i oko 7,5 milijuna kuna razlučnim vjerovnicima - Fondu za privatizaciju, Croatia osiguranju, Splitskoj i Credo banci te tvornici limene ambalaže iz Vele Luke na Korčuli. Radnici za neisplaćene plaće potražuju milijun i 840 tisuća kuna, rekao je stečajni upravitelj Neptuna Josip Hrga.

Vrijednost tvornice s pokretninama i nekretninama procijenjena je na nešto više od 22 milijuna kuna.

S obzirom na to da nije moguće odmah pokrenuti proizvodnju u tvornici koja ne radi od rujna prošle godine, na stečajnom je ročištu danas odlučeno da se raspiše natječaj za prodaju Neptuna s početnom iskličnom cijenom od 23 milijuna kuna uz obvezu zapošljavanja 50 bivših zaposlenika na rok od najmanje 3 godine.

Iako će natječaj tek biti objavljen u Narodnim novinama i dnevnom tisku, pisma namjere za kupnju već su uputile tvrtke Gavros iz Gračaca, Midora iz Zagreba, Yvot iz Piska te Božjakovina, tvrtka u vlasništvu poduzetnika Envera Moralića, vlasnika tvornice kemijskih proizvoda u Njemačkoj, rudnika u Rusiji, a od nedavno i zemljišta bivše kaštelanske kemijske tvornice Adriavinil na kojemu zajedno sa splitskim Lavčevićem gradi turističko-poslovni kompleks s marinom. No, niti jedna tvrtka nije još iskazala iznose za koje bi kupila ili unajmila Neptun, kazao je stečajni upravitelj.

U trenutku proglašenja stečaja, sredinom veljače, u tvornici je bilo zaposleno 60-ak radnika kojima desetak mjeseci nisu isplaćivane plaće.

Pročitajte više