Split: Oporbeni vijećnici traže oduzimanje županijske povelje Marku Perkoviću Thompsonu

OPORBENI vijećnici iz redova SDP-a na satu vijećničkih pitanja danas održane sjednice Skupštine Županije splitsko dalmatinske zatražili su od župana Krune Peronje odgovor je li spreman preispitati odluku o dodjeli povelje pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, koju mu je prošle godine dodijelilo Županijsko poglavarstvo u vrijeme kada je župan bio Branimir Lukšić.

Vijećnik SDP-a Tomo Doko podsjetio je župana Peronju kako je ovih dana izjavio da antifašizam smatra pozitivnom stranicom hrvatske povijesti te je za očekivati da je spreman povući povelju dodijeljenu Thompsonu. Već imamo primjera, tvrdi Doko, da se na maturalnim zabavama pjevaju "pjesme o leševima koji plutaju našim rijekamama" a Thompsonu je povelja dodijeljena za doprinos i promicanje domoljubne glazbene kulture i moralnih vrijednosti kod mladog naraštaja.

Župan Peronja je, odgovarajući Doki, rekao "ako vi to zatražite, Odbor za dodjelu priznanja može pokrenuti postupak."

Mene, pak, puno više zanima budućnost. Kada smo 1990. dobili državu, odlučili smo je kvalitetno graditi, ali u dijelu javnosti još uvijek imamo primjere zbog kojih se o njoj stvara kriva slika, rekao je Peronja . Po njemu, ne trebaju nam nove ideologije koje će nas voditi u krivom smjeru, niti se smijemo dati zavesti nekima koji su još frustrirani prošlošću. "Raspravljajmo o gospodarskom razvoju, a ne o ovakvim stvarima", zaključio je Peronja.

Vijećnik SDP-a Doko uzvratio je Peronji da Odbor za dodjelu priznanja nema ništa s tim, jer je odluku donijelo Poglavarstvo.

Bivši župan Lukšić, koji je Thompsonu uručio povelju, rekao je da mu je povelja dodijeljena jer pjeva protiv droge, o ljubavi prema Bogu, obitelji i domovini.

Iz redova vijećnika tzv. desne koalicije, koja je na vlasti u županiji, čuli su se povici da Thompson ionako nije autor pjesme o Jasenovcu te da njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu nitko ne smije umanjivati.

Vijećnici su danas nakon višesatne rasprave jednoglasno prihvatili strategiju gospodarskoga razvoja županije do 2015. Cilj je da se bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, sa sadašnjih 2900 dolara, poveća do 2015. na 10.000 dolara, što će se, kako je rečeno, postići većim angažiranjem u razvoju turizma, poduzetništva i brodogradnje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Župan Peronja rekao je kako Županija uskoro kreće s izradom master plana turizma, osnovat će se regionalna razvojna banka i poboljšati prometne veze, osobito s otocima, te da je to prvo što se mora riješiti radi ostvarenja dugoročnog cilja razvoja do 2015. godine.

Pročitajte više