Split: Promijenjen Nadzorni odbor Slobodne Dalmacije

SKUPŠTINA dioničkog društva "Slobodna Dalmacija" na današnjoj je sjednici razriješila dosadašnje članove Nadzornog odbora te novinske kuće i imenovala nove Ivana Mužića, Rajka Jurina, Hrvoja Španića i Igora Lučića, sukladno vladinu zaključku od 12. ožujka, po kojemu je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) zadužen da sazove skupštinu.

Igor Lučić bi na prvoj sjednici Nadzornog odbora, po vladinu prijedlogu, trebao biti izabran za predsjednika tog odbora. Sukladno vladinu zaključku, Uprava društva zadužuje se da pokrene postupak imenovanja predstavnika Radničkog vijeća u NO.

Sjednica skupštine trajala je 11 minuta, doznaje se od predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije Srđana Kovačića. Prihvaćene su razrješnice, tj. potvrđena su izvješća o radu dosadašnjeg NO i Uprave kuće. Joško Ivačić, predstavnik HFP-a koji posjeduje 98,5 posto dionica, prema Kovačićevim riječima, upozorio je na gubitke u prošloj godini, te je poručio kako će od novog NO zatražiti posebnu pozornost u tom smislu.

Predsjednik Uprave nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje očekuje li nakon ovoga i svoju smjenu.

"Ništa ne očekujem, moja je zadaća bila konsolidirati poslovanje, smanjiti gubitke i pripremiti Slobodnu za prodaju, jer ovakva kakva je Slobodna Dalmacija može samo propadati, pa mislim da sam u svojoj zadaći većim dijelom uspio", kazao je Kovačić i dodao kako trenutačna zaduženost iznosi oko 60 milijuna kuna, a da je prije tri godine iznosila više od 800 milijuna kuna. Pad naklade splitskog dnevnika od 14,5 posto u posljednje tri godine rezultat je nemogućnosti utrke s konkurencijom zbog tehničkog zaostajanja i zastarjelosti izgleda novine, rekao je Kovačić. Smjena NO Slobodne Dalmacije, po njegovim riječima, samo je dio smjena u svim poduzećima u državnom vlasništvu koje se događaju "po inerciji".

Predsjednik Nezavisnog sindikata Slobodne Dalmacije Ivan Ugrin ustvrdio je kako očekuje da NO smijeni dosadašnju upravu, a samim tim i uredništvo koje drži odgovornim za propadanje te novinske kuće i pad naklade Slobodne Dalmacije.

"Promjena sadržaja vratit će nam čitatelje i dovesti nas na nekadašnje pozicije, na što upozoravamo od dolaska ove uprave", kazao je Ugrin, i to treba učiniti, dodao je, bez obzira na pregovore s novim mogućim vlasnicima. "Novine treba spasiti, a to može samo Miroslav Ivić, kojega treba postaviti na čelo Uprave, jer je i do prije tri godine uspješno vodio kuću i izvukao je iz dubioza nakon odlaska Miroslava Kutle" mišljenja je Ugrin.

Predsjednica Sindikata novinarka Ljubica Vuko drži, pak, kako je smjena Nadzornog odbora, usred natječaja za prodaju Slobodne Dalmacije, došla neočekivano, te da nije jasno kakav je zapravo mandat novog NO. Pojasnila je kako vjeruje da bi on trebao dovršiti pripreme za prodaju kuće, a ne smjenjivati Upravu i uredništvo, jer bi taj posao trebao obaviti zapravo NO kojega bi imenovao budući vlasnik. Također je ustvrdila kako je najveći problem "Slobodne" tehnološka zastarjelost, a sadržaj bi mogao biti i bolji i lošiji.

Predsjednik Udruge malih dioničara Slobodne Dalmacije Ive Ivelić očekuje, pak, da se nakon ovoga, uz prodaju, provede i odluka bivše Vlade, temeljena na sudskoj presudi, kojom će malim dioničarima, na ime odštete, biti dodijeljeno 25 posto vlasničkog udjela.

Pročitajte više