Split: U istrazi o nestalim pištoljima otkriven lanac švercera

U VEZI s istragom koja se vodi o krađi 231 pištolja iz splitske vojarne Dračevac, načelnik Službe za odnose s javnošću MORHa Davor Denkovski izjavio je danas da "ono što se zasad zna, jest da je otkriven cijeli lanac švercera oružja, koji se intenzivno obrađuju, te da će MORH o dosadašnjem tijeku istrage izvijestiti sutra."

Na pitanje je li točno da su već privedene dvije osobe i je li riječ o civilima ili vojnim osobama, Denkovski je u izjavi za Hinu odgovorio kako bi o tome bilo neprofesionalno sada govoriti. "Dok traje istraga ne želimo otkrivati pojedinosti", izjavio je.

Za informaciju kako je jednim od ukradenih pištolja još u ožujku ove godine u inozemstvu ustrijeljen strani državljanin nakon čega je, istražujući to ubojstvo, inspektore Interpola trag odveo do Dračevca, tj. do pištolja evidentiranog u tom skladištu, načelnik Denkovski je rekao da je ne želi ni potvrditi, niti opovrgnuti.

Izjavio je kako će se Interpol uključiti ako se utvrdi, a postoje indicije da je veći dio ukradenih pištolja završio na inozemnom tržištu.

Krađa pištolja s opremom u Dračevcu otkrivena je 22. svibnja. Na vratima skladišta iz kojega su otuđeni nije bilo znakova provale, a nalazili su se u šest sanduka. Pretpostavlja se da su pištolji ukradeni od početka ove godine. Cijena ukradenog pištolja na crnom tržištu doseže 200 do 300 dolara. MORH je tada potvrdio krađu, uz ogradu da su, dok istraga traje, sve opcije o počiniteljima otvorene, odnosno da je to možda počinio netko od djelatnika vojarne, bilo u suradnji s nekim izvana ili sam.

Pljačka u Dračevcu nije prva krađa vojne opreme, ali u MORH-u kažu da je najveća dosad. Slične krađe već su se događale u Rijeci, Petrinji, Karlovcu, a počinitelje dosadašnjih pljački policija je otkrila.

Pročitajte više