KORONAVIRUS

Splitski infektolog o cjepivu: Neće sutra biti bolje, nego možda za pola godine

Foto: Pixell

SPLITSKI liječnik Ivo Ivić s Klinike za infektologiju splitskog KBC-a komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ali i najavu Pfizerovog cjepiva koje, po tvrdnjama proizvođača, ima učinkovitost od 90%.

"Prijemi su u većem broju nego otpusti"

"Na tjednoj razini imamo otprilike 30 novoprimljenih bolesnika. Prijemi su u većem broju nego otpusti", rekao je Ivić za N1, dodavši kako Splitsko-dalmatinska županija nema alternativne kliničke centre pa imaju ograničen broj kreveta, odnosno njih 170.

"Svi bolesnici koji su sa simptomima testirani prije 7 do 10 dana, među njima će se regrutirati oni koji razviju težu kliničku sliku i moraju se liječiti", rekao je Ivić pa pozvao javnost na odgovorno ponašanje.

"Red je da se za neodgovorno ponašanje snosi odgovornost"

"Ako tražimo odgovorno ponašanje, onda mislim da je red da se za neodgovorno ponašanje snosi i odgovornost, da to ne bude samo na lijepim riječima, da ne bude da netko šeta glavnom ulicom glavnoga grada bez ikakve zaštite i šalje pučanstvu poruku da to uopće nije važno", rekao je Ivić.

"Klonim se priča o spasonosnom cjepivu jer ga se mora proizvesti u većim količinama"

Ivić je rekao da se kloni priča o spasonosnom cjepivu jer to cjepivo treba proizvesti u većim količinama i osigurati široku primjenu.

"Neće to biti lako tehnički organizirati, pa u narednim mjesecima imamo ovo što imamo i sad. Trebamo se kloniti zaraze načinima koje imamo sada, a to je da poštujemo mjere. Cjepivo će to moći raditi negdje od proljeća u značajnijoj mjeri, ako ga se proizvede u dovoljnim količinama. Neće sutra biti bolje, bit će možda za pola godine", rekao je Ivić.

Pročitajte više