Splitski izumitelj proizvodi struju iz smjese zemlje i gipsa

72-GODIŠNJI Splićanin Velimir Leko tvrdi da je otkrio novi izvor energije. On, naime, dobiva električnu energiju iz smjese zemlje i gipsa, a svoj je neobični izum demonstrirao novinaru Slobodne Dalmacije.

Njegova improvizirana naprava sastavljena je od obične posude za led, smjese zemlje i gipsa i dvije male sonde. Kad se na uređaj spoji žarulja, ona počne svijetliti što dokazuje da uređaj radi. Leko je konstruirao i vlastiti punjač za ručnu svjetiljku, čime je dokazao ostvarivost svog izuma. "Svjetiljka se, pred očima novinara, doista napunila", piše Slobodna Dalmacija. Leko tvrdi da je njegov izvor energije sasvim obnovljiv, bitno je samo da u bazi postoji dovoljan postotak vlažnosti.

Leko je već patentirao nekoliko izuma, a među njima su i mali štedljivi protočni bojler, fotonaponski uređaj za centralno upravljanje, "uređaj za automatsku zaštitu tekućina od otuđivanja".

"Državi ću darovati svoja tri patenta, ali uz dva uvjeta: neka izgrade tvornicu ideja, mjesto gdje će se inovatorima dati prilika da svoje izume provedu u stvarnost, da se ispita jesu li ostvarivi i isplativi. I drugi, neka prednost pri zapošljavanju daju gluhonijemim osobama. To mi je doista važno iz nekih osobnih razloga. Neka sva korist ide državi, nema problema", rekao je Leko za Slobodnu Dalmaciju i dodao kako je o svojoj ideji razgovarao čak i s Milanom Bandićem kojem se prijedlog svidio.

"Dobar sam ja s Bandićem, sve je to lijepo, ali čuo sam i da je on dobar s našim Kuretom, pa neka se dogovore. Tvornica ideja mora biti u Splitu, da se i naši ljudi malo zaposle! Deseci tisuća patenata su registrirani, ali od njih nema nikakve koristi jer ih nitko ne želi provesti u djelo. A i to Društvo inovatora... Ma bolje da više nisam njihov član", zaključio je Leko.

J.C.
Foto: Arhiva

Pročitajte više